Tingjie Lei leder ensam i damernas FIDE Chess.com Grand Swiss

Publicerad 31 oktober, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi Tingjiel Lei under rond 4 och en en skymt av motståndaren Valentina Gunina. Foto: FIDE/ Mark Livshitz

Efter gårdagens rond fick damklassen i FIDE Chess.com Grand Swiss en ensam ledare. En stark förändring med tanke på att nio spelare delade ledningen ronden innan. Det var Tinjgie Lei från Kina som gick upp i ensam ledning efter att ha vunnit en övetygande vinst mot Valentina Gunina. Nu leder kinesiskan turneringen på 3,5 poäng efter fyra ronder.

Tingjie är 24 år och blev stormästare år 2017 samt vann kinesiska dammmästerskapet samma år. Denna turnering i Riga är den första hon spelar OTB sedan Gibraltar år 2020.

Vår egen representant i tävlingen Pia Cramling hade en tung start men fick nu sin första vinst. som vit mot hemmaspelaren Madara Golsta.

Pia Cramling på väg att vinna sitt parti. Foto: FIDE/ Mark Livshitz

Pia kom tidigt bra i partiet och hade inga problem att bärga hem hela poängen. Partiet går att spela igenom här nedan:

I öppna klassen spelade ledande Alireza Firouzja en snabb remi mot Yangi Yu. Ingen av de andra spelarna kom dock ifatt honom utan Alireza behåller sin ensamma ledning.

Det blev en lyckad dag för Sveriges del då även Nils Grandelius vann sitt parti mot Baadur Jobava som svart. På bilden nedan ser vi en bild från sändningen.

Nils Grandelius i sänding och vi ser i partiställningen att vi spelade riskabelt då kungen fick osäkert läge.

Baadur Jobava är känd för att vara en kreaviv spelare och i dettta parti sökte han nya vägar som vit i skotsk och spelade riskabelt. Fick aldrig någon tid att sätta kungen i säkerhet och Nils kom tidigt bra och vann så småningom partiet.

Nils sade i efterintervjun att det var svårt att få grepp om partiet och även att Baadur försvarade sig bra. Badur förlorade pga av en bortsättning i tidsnöden men faktum är att det hade nog varit svårt att hålla denna ställning långsktigt. Vits kung är för utsatt och svarts batteri med dam och löpare väldigt starkt. En övertygande och viktig seger för Nils! Partiet går att spela igenom här nedan:

Det blev ovanligt många remier i rond 4. Det kan kanske bero på att en del spelare blev brutalt uppväckta klockan ett på natten innan då brandlarmet gick på hotellet. Säkert en uppskakande upplevelse men allt löste sig som tur var väldigt fort. Det var falsklarm och spelarena kunde snabbt gå tillbaka till sina rum efter att ha fått gå ut från hotellet. En av spelarna påpekade i efterintervjun att de säkert kommer att sova bättre natten efter, och tillade att som en extra bonus en extra timme med tanke att sommartiden försvinnner.

Det gick som sagt bra för Sverige i denna rond och vi fick även lite bra marknadsföring i intervjun med Jorden Van Foreest. Holländaren fick frågan om sina senaste turneringar och kunde berätta att han nyligen vann en turnering i Malmö, dvs TePe Sigeman som gick av stapeln i september.

Jorden van Foreest nämnde Sverige i sin efterintervju. Foto: FiDE/ Mark Livshitz

Jorden blen intervjuad efter sitt fina vinstparti som han också kommenterade i sändningen. Ett intressant nyhet och förberedelse var ett bondeoffer i drag åtta. Ett av målen var att få motståndaren att tänka ordentligt och det lyckades bra i kombination med att vackert genomfört parti från Jorden. Partiet går att spela igenom här nedan:

I dagens rond har Nils Grandelius vit mot Aleksey Dreev från Ryssland.

Pia Cramling har svart mot Alina Bivol från Ryssland.

Sändningen startar som vanligt 13.00 och går att följa på länkarna nedan.

Livesändning från båda klasserna Resultat och ställning öppna klassen Resultat och ställning damklassen