Svenskarnas beslut om att tävla i Lettland under lockdown

Publicerad 22 oktober, 2021 av Ingemar Falk

Pia Cramling och Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Svenska schackstjärnorna Pia Cramling och Nils Grandelius har bestämt sig. De reser till Riga på måndag och tävlar i FIDE Grand Swiss som startar den 27 oktober.

Men det var sannerligen inget lätt beslut.

– Det kommer inte att bli en behaglig upplevelse, säger Nils Grandelius.

Lettland har just nu den högsta smittspridningen av alla länder i världen. Coronasituationen är så akut att regeringen tvingats sätta hela landet i lockdown i en månad. Mellan klockan 20.00 och 05.00 är det utegångsförbud.

Världsschackförbundet FIDE meddelade samma dag som Lettlands lockdown startade på torsdagen att FIDE Grand Swiss kvalar in bland de sportevenemang som får ett undantag. Regeringen tillåter att de över 150 spelarna från hela världen flygs in till landet och spelar de elva ronderna mellan 27 oktober och 7 november.

FIDE:s beslut att genomföra sin Grand Swiss trots pandemiexplosionen i Lettland har mötts av hård kritik. Hikaru Nakamura dömde ut FIDE:s agerande i denna Youtube-video som heter FIDE (Federation for Ignoring Diseases & Epidemics):

Hikaru Nakamura var anmäld till FIDE Grand Swiss men har dragit sig ur. Samma besked har Indiens stjärna Vidit Gujrathi lämnat.

– Och det kommer att bli fler. Av de 114 spelarna i öppna klassen lär 10–15 hoppa av, spår Nils Grandelius.

Han är kritisk till att FIDE inte ställde in turneringen och flyttade den. Särskilt eftersom spelarna inte fick chansen att säga sin mening.

Pia Cramling håller med Nils Grandelius att spelarna skulle ha fått säga sitt.

– Jag tror att FIDE inte vågade göra en enkät. Resultatet i den hade nog spätt på kritiken än mer, säger Pia Cramling.

Så vad avgjorde att svenskarna ändå bestämde sig för att resa till Lettland?

Nils Grandelius:

– Det är min stora chans att vara med och slåss om topp två-platserna som ger en plats i Kandidatturneringen i nästa VM-cykel. Det är en av få chanser man får, och jag vill ta den.

Även för Pia Cramling hägrar en seger som skulle ge henne en plats i damernas Kandidatturnering.

– Och så har jag så svårt att hoppa av när jag en gång tackat ja. Men en viktig faktor är att Lettland känns så nära, både geografiskt och känslomässigt. Vi inom Wasa SK har nära samarbete med lettisk schack. Hjärtat klappar lite extra för Lettland, säger Pia Cramling och fortsätter:

– Fast med det sagt hade jag hoppat av om FIDE Grand Swiss hade spelats i en annan världsdel, säg i Indien eller i USA. Det skulle inte ha funkat.

Från det att Nils Grandelius och Pia Cramling landar i Lettland på måndag startar en isolerad period i två veckor. FIDE försöker framhäva att spelarna kommer att leva i en bubbla. Men så är det inte. Alla får – på egen risk – röra sig i Riga när det är spelledigt innan utegångsförbudet träder i kraft klockan 20.00 på kvällarna.

Men visst är det många coronaregler att hålla sig till för Pia Cramling och Nils Grandelius:

 1. Både Pia Cramling och Nils Grandelius är vaccinerade, och ska visa upp sitt covidpass vid ankomst.
 2. Direkttransport från flygplatsen till spelarhotellet.
 3. Spellokalen ligger 8–10 minuters promenad från hotellet. Du får gå mellan destinationerna eller få skjuts i bil.
 4. Ingen deltagare tillåts använda Rigas lokaltrafik.
 5. Rondstarten har flyttats från klockan 15.00 lokal tid till klockan 14.00 – helt enkelt för att partierna ska hinna bli klara före utegångsförbudet klockan 20.00.
 6. Spelarna måste bära mask i hotellets allmänna utrymmen. Inne i spellokalen får alla däremot välja om de spelar i mask eller inte.
 7. Alla spelare ska genomgå ett coronatest på spelarhotellet var tredje dag: 25 oktober, 28 oktober, 31 oktober, 3 november och 6 november.
 8. Efter turneringen får spelare ett sista test före hemresan om det behövs. Här har världens länder olika regler för inresa.
 9. Om någon visar upp ett positivt testresultat händer detta:
  Spelaren får avbryta turneringen och sätts i karantän på hotellet. Spelaren släpps ut först när hen blivit friskförklarad av en läkare på plats.

Den sista punkten skulle kunna innebära stora konsekvenser för Nils Grandelius om han skulle bli smittad. Den 14 november ska han sitta i direktsändning i SVT när partiet Schackmästaren vs. Sverige sänds, och direkt efteråt ska han spela i lag-EM för Sverige.

– Den risken finns. Som sagt – FIDE Grand Swiss blir ingen behaglig upplevelse. Jag tycker att FIDE skulle ha lyssnat på oss spelare. Då hade turneringen ställts in, säger Nils Grandelius.

FIDE Grand Swiss har redan flyttats en gång – från Isle of Man till Riga. Att ställa in och flytta turneringen till en tredje ort hade säkert blivit en dyrköpt affär för världsschackförbundet. Utan att ha allt facit på hand har den ekonomiska biten vägt tungt i FIDE:s beslut att genomföra turneringen trots smittoläget i Lettland.

Att rondstarten tidigareläggs gillas inte av Pia Cramling även om hon förstår beslutet då alla partier måste bli klara före utegångsförbudet.

– Jag har mina rutiner före varje rond, och ju senare partiet startar desto bättre för mig. Med tidsskillnaden kommer det bli klockan 13.00 svensk tid, och det kommer inte att passa mig, säger Pia Cramling som tog 5,5 av 7 poäng i spanska ligan förra veckan. Då startade ronderna klockan 17.00.

Nils Grandelius är inne på att arrangörerna skulle ha kortat betänketiden:

– I rådande omständigheter tycker jag absolut att de skulle ha övervägt det.