Startskottet har gått för FIDE Grand Swiss

Publicerad 28 oktober, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi en bild från spellokalen och första ronden. Man kan notera hur luftigt borden är placerade och en av de många säkerhetsåtgärder kring den pågående pandemin. Foto: FiDE/ Mark Livshitz

Det var många som tvivlade på att FIDE Grand Swiss turneringen år 2021 verkligen skulle bli av på grund av den lockdown som har startat i Lettland. FIDE meddelade dock att tävlingen ingår i den skara av 30 evenemang som fått speciellt tillstånd att genomföras i landet.

Säkerhetsbestämmelserna är naturligtvis omfattande och det råder utegångsförbud mellan 20.00 – 05.00. Spellolkalen ligger med ca 10 minuters promenad från hotellet. Skulle något parti dra ut på tiden och ta slut efter utegångsförbudet finns det ett färdigt dokument som spelarna får bära med sig på promenaden hem till hotellet. Detta för att ha till hands om polisen skulle kontrollera.

Annorlunda förhållanden med andra ord men det har inte hindrat – med några få undantag – spelarna att ställa upp i turneringen. Höga prispengar och de åtråvärda platserna till Kandidatturneringen lockar. Totalt samlades det 108 spelare i den öppna turneringen och 50 spelare i damklassen.

Två av dessa är våra svenska representanter Nils Grandelius och Pia Cramling.

Nils och Pia tog båda beslutet att spela med i turneringen trots rådande omständigheter och vi får följa dem under de elva ronder turnering pågår. Foto: Lars OA Hedlund.

Nils inledde med vit mot Aleksandar Indijic från Serbien. Partiet var länge balanserat och fortsatte så. Efter drag 42 enades spelarna om remi. Partiet går att spela igenom här nedan.

Pia fick en mycket tuff start i turneringen. Pia hade svart mot Melia Salome från Georgien och fick tidigt en sämre ställning efter öppningen. Pia kämpade dock väl och hamnade till sist i en ganska balanserad ställning där det såg ut som remi skulle kunna bli ett troligt avslut. Ett felaktigt 41:a drag ställde dock till det. Istälet för 41. -Ke6 är 41.- a4 ett bra och viktigt drag i ställningen. Efter det tappade vitspelaren aldrig greppet och förde partiet säkert till vinst. Efter drygt fem timmars spel tvingades Pia ge upp partiet.

Partiet spelas igenom här:

Valentina Gunina – nybliven vinnare av ryska dammästerskapet – fick till nedan trevliga avslutning som vit mot Trang Tranh Hoang från Ungern. En rolig finess med pjäsoffer två gånger på rutan e6!

I rond 2 har Nils svart mot Samvel Ter-Sahakyan från Armenien. Pia har vit mot Rout Padmini från Indien.

Ett intressant möte att nämna är topprankade världstvåan Fabiano Caruano som får möta underbarnet Nihal Sarin från Indien. Båda vann sina partier igår. Ett parti som säkert kommer att dra till sig mycket uppmärksamhet.

Livesändningen kommenteras av stormästarna Anna Muzychuk och Stuart Conquest. Går att följa från 13.00 på länken här nedan.

Livesändning från båda klasserna Resultat och ställning öppna klassen Resultat och ställning damklassen