FIDE:s nya sponsor för damschack: “Förstår att det väcker starka känslor”

Publicerad 15 oktober, 2021 av Ingemar Falk

Sponsorsamarbetet med världsschackförbundet FIDE och företaget Motiva som tillverkar bröstimplantat presenterades under dam-VM i Sitges i Spanien för tre veckor sedan. Foto: FIDE

Det blev mycket uppmärksamhet när världsschackförbundet FIDE presenterade sin nya sponsor för internationellt damschack: Motiva.

Ofelia Thörnqvist, damschackansvarig hos Sveriges Schackförbund, betonar att FIDE och Sveriges Schackförbund har olika policys när det gäller vilka sponsorer man vill ha till schacket:

 Inom SSF letar vi efter sponsorer som ser fördelar med att deras varumärke associeras med smartness, social integration och andra färdigheter som schacket ger oss människor. För Sveriges Schackförbunds del värnar vi starkt om den moraliska aspekten.  

Ofelia Thörnqvist, damschack-
ansvarig hos SSF.

Vad tycker du om att damschacket inom Världsschackförbundet FIDE fått en stor huvudsponsor? 
– Damschacket både nationellt och internationellt behöver få in sponsorer för att utvecklas. Inom SSF letar vi efter sponsorer som ser fördelar med att deras varumärke associeras med smartness, social integration och andra färdigheter som schacket ger oss människor, säger Ofelia Thörnqvist.

Vad kommer de nya pengarna som kommer in till FIDE betyda för damschacket i världen? 
– Förhoppningsvis möjliggör det satsningar både på dameliten och bredden. Det är också viktigt att problematisera de sponsoravtal som finns, eftersom kvinnorna i världseliten fungerar som förebilder för unga tjejer. Som tidigare sagt så letar vi inom SSF efter sponsorer som vill att deras varumärken ska synas med oss och varumärken som vi vill synas tillsammans med. Den moraliska aspekten är otroligt värdefull för oss.  

Företaget Motiva tillverkar bröstimplantat även för cancerdrabbade kvinnor. Varför har inte detta kommit fram i kommunikationen? Skulle FIDE ha varit tydligare med detta? 
– Det verkar som att FIDE försökt få fram den aspekten men som jag förstått är det en liten del av företagets verksamhet. 

Och hur ser du på reaktionerna som kommit i efterhand? 
– Jag har förståelse för att ämnet väcker starka känslor då schacket vill associeras med smartness snarare än utseendefrågor. Det är mycket bra att frågan problematiseras och diskuteras.  

Och vad skulle du vilja säga till dem som gör sig lustiga över sponsoravtalet? 
– När FIDE tar in en sponsor med denna typ av verksamhet är det oundvikligt att associationen väcker både skratt och ilska. Alla kan behöva fråga sig själva om de är en del av lösningen eller en del av problemet när det gäller att så få kvinnor spelar schack.  

Med tanke på reaktionerna efteråt – finns risken att sponsoravtalet har försämrat situationen för damschack? 
– Det är svårt att svara på. Det är positivt att frågan problematiseras och diskuteras, och förhoppningsvis kan det i förlängningen leda till att damschacket utvecklas. Den här frågan sätter verkligen fokus på hur vi vill utveckla damschack och med vilka samarbetspartners.