Fem dagar av djup koncentration och fokus på schack

Publicerad 31 oktober, 2021 av Susanna Berg Laachiri

En bild på spellokalen under rond 4. Koncentrationen är hög som synes. Foto: FIDE/ Mark Livshitz

Fem ronder har nu passerat i FIDE Chesss.com Grand Swiss i Riga. Det har varit fem mycket innehållsrika ronder vi har fått följa med intressanta partier. Allt från offerfyrverkerier till lugna balanserade partier.

I öppna klassen spelade Alireza Firouzja och Maxime Vachier -Lagrave remi på första bordet i sitt möte. Det gjorde att två spelare tog sig upp och Alireza har fått sällskap i ledningen. Nu delas ledningen av tre spelare. Förutom Alireza Firouzja ser vi även Alexei Shirov och Evgeniy Najer, alla på 4 poäng.

Nils Grandelius spelade remi idag som vit mot Aleksey Dreev. Ett jämnt och balanserat parti som går att spela igenom här nedan. Nils ligger nu på 3 poäng.

I damklassen spelade ledande Tingjie Lei remi i sitt möte på första bordet mot Nana Dragnidze. Det gjorde att flera spelare tog sig upp i delad ledning på 4 poäng vardera. Totalt är det fem spelare i delad ledning. I den skaran ser vi Elisabeth Paethz som har spelat mycket i svenska sammanhang.

Pia Cramling spelade upp en fin ställning som svart men kunde inte utnyttja sin fördel mot Alina Bivol. Det blev ett långt parti, 107 drag , som slutade med remi. Därmed ligger Pia på 2 poäng. Partiet kan ses här nedan:

Ingen behöver som sagt tvivla på att det är intressanta partier under tävlingen och även en del spektakulära. Hur ofta ser men t.ex fyra damer på ett bräde? Det fick vi göra här nedan i partiet mellan Jumabayen Rinat som viit mot Volodymyr Onyschchuk. Damerna fick visserligen inte vara kvar så länge eftersom vit gav upp, men ändå originellt..

Visst betyder en schackturnering koncentration men det finns annat också och det visar nedan bild. En turnering kan innehålla både småprat och skratt…

Småpriat och skratt under pågående rond. Foto: FIDE/ Anna Shoutrman

I rond 6 har Nils Grandelius svart mot Maksim Ghigaev från Ryssland.

Pia Cramling har vit mot Jovanka Houska från England.

Sändningen startar som vanligt 13.00 och information finns på länkarna nedan.

Resutlat och ställning damklassen Resultat och ställning öppna klassen Livesänding båda klasserna