Dubbelt svenskt i topp i Fagernes

Publicerad 17 oktober, 2021 av Ingemar Falk

Frode Urkedal och Tiger Hillarp i slutronden. Foto: Tom Eriksen/Fagernes chess international

Det blev en succéartad avslutning för blågult i Fagernes chess international som avslutades på söndagen.

Stormästarna Tiger Hillarp och Erik Blomqvist blev ensamma på sju poäng, och hamnade i topp före en räcka internationella spelare. Så här blev slutställningen för topp 6:

PlSpelareEloLandPoSnitt/motstånd.
GM Tiger Hillarp2521SWE7.02451
GM Erik Blomqvist2518SWE7.02428
GM Vahap Sanal2585TUR6.52451
GM Frode Urkedal2564NOR6.52434
GM Vitaly Kunin2547GER6.52387
GM Kaido Kulaots2511EST6.02394
Sista kolum nen angre snittrating på motståndarna.

– Jag är såklart glad en sån här dag, men i ärlighetens namn var det Erik som visade upp det bästa spelet i turneringen, säger Tiger Hillarp gentilt.

Erik Blomqvist replikerar:

– Det vet jag inte riktigt – men visst, jag lyckades få väldigt bra ställningar efter öppningarna.

I deras inbördes möte i åttonde ronden var det Erik Blomqvist som hade övertaget.

Efter dragsekvensen 23…b4 24.a4 Lb5 25.Txe5 hade Erik Blomvist som vit avgörande fördel, men…

– Att lyckas rädda den ställningen till remi trodde jag aldrig, säger Tiger Hillarp.

Samtidigt grämde det Erik Blomqvist att han missade vinstmöjligheten.

Var det något som satt i när du kom till söndagens avslutande rond mot Kaido Kulaots?

Sista rondens parti mellan Kaido Kulaots och Erik Blomqvist har just startat. Foto: Tom Eriksen/Fagernes chess international

– Nej, då hade det gått över. Jag anade att Kaido skulle försöka spela på vinst så det var bara att fokusera om, svarar Erik Blomqvist.

Den estländske stormästaren gick också till attack, men det öppnade också chansen för Erik Blomqvist som satt med de svarta pjäserna. När sedan svensken fick in 27… d5 direkt efter det att Kaido tillåtit avbyte av sin dam mot två torn svängde pendeln.

– Då förstod jag att det skulle kunna bli seger, samtidigt som han hade tidsnöd. Men man fick inte slappna av och tappa övertaget. Det var det jag gick in för i slutet av partiet – att spela koncentrerat.

Så här såg partiet ut:

Vid det här laget hade Tiger Hillarp redan tagit remi mot norske stormästaren Frode Urkedal, vilket säkrade topplatsen.

– Jag stod lite bättre, och hade nog kunnat spela vidare, säger Tiger Hillarp.

Nu räckte remin fint till ändå, och resultatet i Fagernes blev en revansch jämfört med individuella EM i Reykjavik för en dryg månad sedan. Där i EM förlorade Tiger Hillarp mycket

– Då hamnade jag i ett träsk mot unga svårspelade talanger, och kände att jag inte kom ur det. Självförtroendet försvann, och det var extra tungt när jag satsat så oerhört mycket på EM.

Desto behagligare är känslan nu förstås.

– Det har varit jättebra här i Fagernes, och jag gillar verkligen hotellet och omgivningarna. Alltså den fina utsikten du får från frukostbordet varje morgon. Då njuter man.

Tiger Hillarp har också i efterhand börjat omvärdera prestationen i EM i Reykjavik – från nattsvart till mörka moln med solglimtar.

– Jag tappade 20 ratingpoäng, men 10 av dem försvann i första ronden. Sen höll jag ändå emot bra – det har jag tagit med mig nu i efterhand.

Och så finns det en annan förändring som Tiger Hillarp gjort i och med nystarten av schacktouren efter coronastoppet.

– Jag har börjat spela mer sicilianskt som svart. Jag behövde bredda öppningsrepertoaren kände jag. I många av mina varianter tidigare var det otroligt små marginaler att det kunde gå fel.

Här är två Tiger-segrar i Najdorfvarianten i sicilianskt under Fagernes chess international:

Även Erik Blomqvist kan lämna Fagernes på söndagskvällen med en bra känsla. Han har varit med i tidigare upplagor av turneringen, men aldrig fått till ett hundraprocentigt resultat förrän nu.

– Ja, det här toppar förstås. Samtidigt ska man komma ihåg att startfältet inte var lika starkt i år på grund av coronapandemin, säger Erik Blomqvist.

För svenska schackfans är det glädjande att se Erik Blomqvist och Tiger Hillarp i fin form. Längre fram i höst väntar lag-EM, och då lär båda vara med i huvudrollerna i Sveriges jakt på en framskjuten placering.

Turneringsbulletin – rond för rond Slutresultat