Sweden Wasabis tillbaka i Pro chess leauge

Publicerad 16 september, 2021 av Ingemar Falk

Birger Wenzel, lagledare för Sweden Wasabis. Foto: Lars OA Hedlund

Onlineligan Pro chess league är tillbaka efter över 1,5 års frånvaro. Den här gången blir spelformen annorlunda – en arenaturnering som den vi känner igen från svenska onlineserierna.

Chess.com har efterliknat Lichess arenaformat för lag, och kör nu sin nya modell i Pro chess league 2021.

Kvalspelet börjar i dag, torsdag klockan 19.00, och Sveriges hopp – Wasa SK:s onlinelag Sweden Wasabis – är med direkt. Du kan följa livesändningen på chess.com här.

Fyra lag med vardera nio spelare kastas in i en arena och spelar treminuters-blixt i två timmar. Det bästa laget går vidare direkt till slutspel. Tvåan och trean får en ny kvalchans medan fjärdelaget blir utslaget.

Sweden Wasabis har fått en tuff lottning: I deras grupp spelar lagen från Ryssland, Kina och Brasilien.

Wasabis lagledare Birger Wenzel är glad att Pro chess league är tillbaka och imponeras av prispotten på 860 000 kronor.

Men…

– Vi gillar inte alls formatet med en tvåtimmars arenaturnering och korta betänketiden 3+0. Vår säsong kan vara över direkt efter två timmar spel i kväll om vi kommer i sist, vilket är jättesynd, säger Birger wenzel.

Sweden Wasabis ordnade vintern 2020 med en turné i Stockholm, där publiken fick komma och se matcherna live. Målet var att till denna säsong bredda konceptet och ge sig ut till flera städer i Sverige och visa upp schacket.

Så här mycket publik lockade Sweden Wasabis matcher i Pro chess league i januari och februari 2020. Och det här var alltså tiden före onlineboomen och ”The queen’s gambit”. Publikintresset fanns redan då så man kan ju ana att en Sverigeturné skulle locka ännu fler åskådare i dag. Foto: Lars OA Hedlund

2021 års format tillåter ingen sån satsning.

– Förhoppningsvis återkommer det gamla spelformatet med ett vanligt ligaspel och sju matcher över sju veckor. Då är ambitionen att få till en Sverigeturné, säger Birger Wenzel.

Bassem Amin. Foto: Lars OA Hedlund

I arenakvalet på torsdagskvällen kommer Wasabis att ställa upp med ett starkt lag, bland annat spelar Bassem Amin, Emanuel Berg och Ferdinand Hellers. Målet är att undvika sista platsen och ta sig till andra kvalrundan.

– Framför allt ska vi se till att bjuda på roliga och coola partier så att schackpubliken har roligt när de följer oss, säger Birger Wenzel som också vill tacka Peter Hllawatsch för stödet laget får:

– Peter har samma energi och fortsätter med sitt stöd, vilket vi känner stor tacksamhet för. Han är yngre än USA:s president så att vara kring 75 år betyder ingenting numera. Han jobbar lika hårt för Wasa SK fortfarande.

19.00: Live-TV