Makalös comeback av Magnus Carlsen i Norway chess

Publicerad 17 september, 2021 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen – en superman vid brädet just nu i Norway chess. Foto: Lennart Ootes/Norway chess © Norway chess

“Allt är ditt fel, Sergej Karjakin”, skämtar schackvärlden som sett på när Magnus Carlsen gjort en enastående upphämtning i Norway Chess.

Den norske världsmästaren hade en knackig start och åkte sen på en riktig smäll mot förre VM-utmanaren Sergej Karjakin i femte ronden:

Efter den förlusten knöt Carlsen näven i fickan och startade en besinningslös spurt för att hinna ikapp den bortflyende ledaren Richard Rapport, Ungern.

Carlsen vann i den sjätte ronden, och i den sjunde, och i den åttonde – och… …tänka sig; Det blev seger i rond 9 också. I returmötet mot just Karjakin dessutom.

Och Carlsen busade i starten på deras parti. När sponsorn skulle göra det symboliska första draget kom 1.d4 fram på brädet – till Karjakins stora förvåning. Carlsen höll masken, och när pjäserna ställts tillbaka efter proceduren drog han…

Vi tar norrmannens alla segrar på rad:

Schackpubliken har fått se en sann schackvärldsmästare i aktion på sin egen hemmaplan.

Magnus Carlsens ledning är 1,5 poäng. Foto: Norway chess © Norway chess

Inför fredagskvällens avslutning har nu Magnus Carlsen för första gången tagit ledningen i årets Norway chess. Allt avgörs när Carlsen möter sin näste VM-motståndare Ian Nepomnjasjtjij medan Richard Rapport tar sig an Alireza Firouzja.

I Norway chess beräknas poängen så här:

  • Om det blir ett avgörande i långpartiet: 3 poäng till segraren, 0 poäng till förloraren.
  • Remi i långpartiet: 1,5 poäng till vinnaren i det följande Armageddonpartiet, och 1 poäng till förloraren i Armageddonpartiet.

17.00: Live, sista ronden