Nya schackvågen: Fiskesnack

Publicerad 27 augusti, 2021 av Ingemar Falk

Schackstjärnorna Magnus Carlsen och Maxime Vachier-Lagrave snackar i fisketermer. Foto: Twitter

Världsmästaren Magnus Carlsen fortsätter att visa upp bilder i sociala medier från uppladdningen inför VM-matchen i november.

I kommentarerna till senaste Twitterinlägget undrade många om han såg sig själv som hajen redo att äta fiskar – eller om han var en levande Stockfish som är namnet på den populäraste schackdatorn.

Fisketemat fortsätter hur som helst bland schackstjärnorna.

När Maxime Vachier-Lagrave säkrade segern i Sinquefield cup på torsdagsnatten skrev han:

Och visst är hajen tillbaka. Maxime Vachier-Lagrave har haft ett blytungt schackår som började med misslyckandet i Wijk aan Zee i januari. En nedtur som startade med förlusten mot Sverigeettan Nils Grandelius.

MVL tappade 26 ratingpoäng i Wijk aan Zee och rasade från femte till fjortonde plats på världsrankingen. Sedan dess har han inte återvänt till topp 10, men nu kom äntligen en vändning för fransmannen.

Med remin mot Sjahrijar Mamedjarov säkrade han segern i prestigefulla Sinquefield cup i Saint Louis. Dessutom blev Vachier-Lagrave tvåa totalt efter amerikanen Wesley So i Grand chess tour – och kasserade in nära 1,4 miljoner kronor.

Le shark har börjat håva in pengar igen.

Det här var sjunde året som schackmecenaten Rex Sinquefield satsade miljoner på Grand chess tour.

Rex Sinquefield.
Foto: St Louis
chess club

Totalt har hans satsning landat på uppemot 60-70 miljoner kronor. En jättesumma i schacksammanhang. Det är pengar som gett inbitna schackfans högkalibrig schackunderhållning, men som inte lyckats locka de stora massorna via reguljära tv-sändningar.

Magnus Carlsens nystartade onlineserie Champions chess tour har däremot snabbt lockat tv-bolag. Eurosport har sänt från alla deltävlingar och förra veckan blev det klart att norska TV2 skriver ett femårskontrakt (!) med touren.

Champions chess tour har kommit för att stanna.

Kanske är det läge för Rex Sinquefield att snegla på Champions chess tour och hitta en ny modell till nästa Grand chess tour och lyckas kapitalisera mer på det nyfunna schackintresset världen över?