FIDE Grand Swiss avgörs i Riga

Publicerad 9 augusti, 2021 av Ingemar Falk

Riga blir värd för FIDE Grand Swiss 2021. Foto: Wikipedia

Kvinnliga stormästaren från Lettland, Dana Reizniece-Ozola, är ett välkänt ansikte i Sverige efter sina insatser för hennes svenska klubb Wasa SK.

I vintras utsågs hon till VD i världsschackförbundet FIDE, och jobbade aktivt under Kandidatturneringen i våras.

Nu kan Dana Reizniece-Ozola sträcka på sig ytterligare när FIDE Grand Swiss räddas.

Dana Reizniece-Ozola på podiet under Kandidatturneringen. Foto: FIDE

Tävlingen som också är kvalificerande till nästa Kandidatturnering för segrarna i dam- och öppna klassen hotades att ställas in när Storbritanniens covidregler inte tillät så stora folksamlingar som det krävs för genomföra evenemanget på Isle of Man.

Men då ryckte Lettland in, och erbjöd sig att ta över arrangemanget – och så blev det. Den öppna turneringen FIDE Grand Swiss spelas i Riga 25 oktober–8 november.

– Det är en stor ära och även stort ansvar att vara värd för båda Grand swiss-turneringarna som kommer att samla 164 framstående spelare i Riga, säger Dana Reizniece-Ozola i FIDE:s pressmeddelande och fortsätter:

– Vi ska se till att inga kompromisser kommer att göras vad gäller kvalitet, så att spelarna fullt ut kan koncentrera sig på schack och göra starka prestationer som uppskattas av både publik och sponsorer.

114 spelare kommer att vara med i den öppna klassen, och 50 seplare i damklassen. Officiella spelarlistan släpps senare denna vecka, enligt FIDE.

Svenska toppspelarna Nils Grandelius (öppna klassen) och Pia Cramling (damklassen) torde ha mycket goda möjligheter att hamna på den spelarlistan.

Pia Cramling och Nils Grandelius. Foto: FIDE