Intervju med Pia Cramling: Världscupen är en av mina absoluta favorittävlingar

Publicerad 26 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Pia Cramling under ett av partierna i FIDE World Cup . Foto: Anastasiia Korolkova / FIDE

Nyligen kunde vi ta del av Nils Grandelius som berättade om sina upplevelser i FIDE World Cup. Nu har turen kommit till Pia Cramling att göra samma sak. Pia hade en dramatisk andra rond då hon vann över Monika Socko, och förlorade sedan matchen i nästa rond mot Alexandra Kosteniuk.

Här nedan går det att läsa intervjun med Pia.

Hur var dina förväntningar inför Världscupen och vad hade du fokus på i dina förberedelser?  

Jag hade inga förväntningar alls faktiskt. Jag har inte spelat tävling OTB på nio månader och spelar bara sporadiskt på nätet. Det är en lång tid att vara borta från tävlingsspelet och jag visste inte alls hur det skulle kännas att spela på nytt, och hur det skulle kunna gå. Det var samtidigt ganska skönt att ligga lågt och inte hoppas på för mycket.

Lottningen kom väldigt sent och jag valde dessutom att spela i SM som gick precis innan så det fanns inte mycket tid till att fokusera på Världscupen i förväg och förbereda mig för mina tänkbara motståndare.  Det är lite snopet att vänta så länge och sedan kommer två tävlingar nästan samtidigt och sedan är det en lång paus igen. Men jag ville väldigt gärna spela i både SM och i Sotji även om det mer rationella hade varit att välja en av tävlingarna. Men det var inget alternativ för mig, jag hade väntat så länge och nu ville jag tävla när jag väl fick chansen.

Berätta gärna lite kort om dina partier under turneringen?  Det blev t.ex en viss uppståndelse då du i svår, rent av förlorad ställning, kunde hävda dragupprepring mot Monika Sock och därmed avancera till nästa rond.   Hur var känslan när du upptäckte att det var dragupprepning och trodde du att det skulle kunna hända ? 

Remi i första partiet mot Monika Socko som är en gammal klubbkompis i CEMC (Monte Carlo) och det var ganska solitt hela vägen. Dagen därpå med vit får jag en chans jag inte tar och efteråt var jag missnöjd över att jag missar ett sätt att få fördel och samtidigt kändes det lite oroväckande att inte ha sett det, ett tecken på att jag förbiser saker jag inte borde missa.

Efter det lyckas jag inte skapa något utan det blir ganska lika och dragupprepning.

Jag hade inga större förväntningar på särspelet heller. Jag visste att Monika skulle blir farligare ju kortare betänketiden var. När vi väl satte i gång upptäckte jag hur kul det var att spela och njöt för fullt. Där flöt spelet betydligt bättre även om jag i sista partiet spelade illa och snabbt hamnade dåligt.  

Jag var inte helt säker på att vi haft samma ställning tre gånger även om det kändes så. Det överraskade mig att Monika flyttade runt kungen i stället för att ställa damen i vägen. Jag förstod att ställningen var dålig om hon gjorde rätt, så det kändes som om enda chansen var dragupprepning. 

Det var pirrigt att vänta tills domaren kom tillbaka. När hon väl gjorde det och sa att partiet är remi, jublade jag inombords!

Matchen mot Alexandra Kosteniuk blev avslagen och fel på en gång med vit. Jag märkte under partiet hur trött jag var och såg det också på mitt spel. Jag fick en chans när jag stod dåligt som jag inte tog och efter det var det i stort sett över. När man spelar de här minimatcherna är det väldigt viktigt att inte förlora ett långparti, då har man bara en chans att reparera skadan och det är inte lätt att vinna när man måste, åtminstone inte för mig. Med svart dagen efter fick jag egentligen ingen chans att skapa något. När jag försökte i slutet av partiet blev min ställning bara dålig.

Jag har mött Kosteniuk nu tre gånger i de här cuptävlingarna, tidigare var det Dam-VM nu är det Världscupen. Hon har slagit ut mig alla tre gångerna. Bara en gång 2017 blev det en bra match från min sida där ryskan till slut avgjorde i särspelet. För att slå henne och de andra tjejerna som är högre rankade än jag är behöver jag vara mitt bästa jag och välja rätt öppningar. Tyvärr lyckades jag inte med det den här gången. 

Hur var arrangemanget och var det bra förhållanden att spela i ? 

Arrangemanget var mycket bra och jag trivdes. Spelförhållandena var också bra, kanske lite för varmt för mig. Jag vill gärna ha det riktigt kallt. Vi satt alla i en stor luftig sal med bra avstånd mellan borden.  Det jag dock saknade var att det inte fanns något att äta, bara dryck men jag tog med mig banan och choklad och det behövde jag, speciellt i särspelet.

Vi valde själva om vi ville spela med mask eller inte och jag tycker att det är mycket skönare utan och eftersom jag är fullvaccinerad kände jag mig trygg med det. Spelarhotellen där de flesta bodde låg ett par km bort och det fanns shuttle buss före och efter partierna men det gick även att gå om man ville det.

Påverkades du av att flera spelare fick åka hem pga testningen gett positivt utslag på covid-19?   

Jag vet oftast inte så mycket vad som händer under en tävling, jag är lite i min egen bubbla, och det var min familj som berättade att några spelare från Indonesien hade fått covid-19 och lämnat tävlingen, och att även Lev Aronian hade hoppat av mästerskapet. Nej det störde mig inte alls, var mest överraskad att de blivit smittade eftersom vi alla var tvungna att ha gjort ett PCR test strax före avresan till Sotji.

Vi tog tester då och då och jag hann med två PCR-tester under min vistelse i Sotji. På hotellet togs tempen nästan dagligen vid frukost, på handen, det har jag aldrig sett tidigare. Jag var inte alls orolig för att bli smittad utan det kändes tryggt och lugnt men som sagt jag är vaccinerad.  

Åkte du ensam till turneringen?  I så fall hade du någon coach att jobba med på distans?   

Jag åkte ensam och skulle förstås gärna haft med Juan (Pias sambo är Juan Bellon red anm. ) men det fungerar inte ekonomisk, det skulle bli alldeles för dyrt. Det är klart att vi har en massa kontakt med varandra under tävlingar när jag åker ensam. Juan säger vad han tycker att jag ska spela och vad han tror att motståndarna ska spela. Juan är mycket bättre än jag på att gissa vad det blir, han har dessutom ofta rätt.

Vad väntar framöver?  Blir det någon semester innan nästa turnering ? 

Nu blir det paus igen och nästa tävling kan bli Europacupen med Monaco i september. Det är dock inte helt klart än.

Är du nöjd med turneringen i stort?  Vad tar du med dig för lärdomar från turneringen ? 

Mitt resultat var det normala, jag besegrade Monika som är lägre rankad än mig och blev sedan utslagen av Alexandra som är högre rankad. Dock blev det en så trist match mot ryskan och det är synd att inte ha kunnat prestera mer men jag hade inte energin , och jag vet att när den går ned så följer mitt spel ned också. Det blir inte bra.

Jag har varit med åtta gånger tror jag det är nu, alla gånger utom en sedan 2004 i de här cuptävlingarna. En lärdom är förstås hur viktigt det är att spela solitt i de här minimatcherna men också att hushålla med energin.  

Det här är en av mina absoluta favorittävlingar, spelformen med utslagningsmatcher är oerhört dramatisk och rolig att spela. Jag skulle förstås önska att den även används i andra sammanhang.