Hård kamp men Nils Grandelius är borta från FIDE World Cup

Publicerad 20 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här sesr vi Nils Grandelius i dagens snabbbschacksparti i tiebrek där han har vit mot Jeffery Xiong. Foto: Anastasiia Korolkova /FIDe

Det var mycket spänning idag inför det avgörande tiebreak för Nils Grandelius och Jeffery Xiong. Vem skulle hålla sig kvar i turneringen?

Som alltid är det viktigt med en bra start. Nils med de vita pjäserna hamnade i en väldigt strategisk ställning ,där det handlade mycket om manövrering. I en balanserad ställning gjorde han ett misstag i tidsnöden och förlorade partiet.

Efter det blev det – som alltid i sådana situationer- press direkt att försöka vinna som svart och för motståndaren räckte det med remi för att gå vidare. Nils spelade föredömlig och fick upp en dynamiskt ställning med press. Emellertid i ett viktigt läge blev ett pjäsoffer fel väg och tog bort alla chanser till vinst. Partiet slutade så småningom remi och därmed var Jeffery Xiong den som gick vidare till nästa rond.

Nils får därmed se sig utslagen ur turneringen men man slås av hur små marginalerna kan vara ibland för att gå vidare. Som redovisats tidigare vann Nils matchens första parti i ett oerhört komplicerat slutspel som väckte mycket beundran. I andra partiet i matchen hade Nils inga problem som svart, men gjorde en taktisk miss i jämn ställning som kostade hela partiet.

Jeffery Xiong berättade om matchen i en intervju på FIDES hemsida och menar att det var en tuff match samt att han absolut inte fick ut något av öppningen som vit i andra partiet. Han tillägger också att hade inte feldraget gjorts från Nils ,hade han inte kunnat se något annat än remi som resultat.

Han nämnde också att han blev pressad i det sista snabbschackspartiet och att han vann på pjäsoffret som inte kändes rätt. Det hade istället funnits andra möjligheter för Nils att pressa vidare i ställningen.

Marginalerna är små ibland när man spelar i världseliten. Förutom det fina slutspelet som Nils vann kommer vi också ihåg den övertygande vinsten som svart mot Varuzhan Akobian.

Nedan går det att spela igenom partierna från dagens tiebreak.

Igår hände något oväntat när världstvåan Fabiano Caruana åkte ur turneringen . Idag försvann en annan stor favorit från turneringen. Nämligen Anish Giri som förlorade mot blott 16-årige Nordirbek Abdusattorov .

Imorgon är det vilodag i turneringen och spelet fortsätter på torsdag.