Unga stormästarnas hårda kritik mot stjärnornas snabbremier

Publicerad 4 juni, 2021 av Ingemar Falk

Jorden van Foreest och Johan Sebastian Christiansen kritiserar bronsmatchen i FTX Crypto cup. Foto: Twitter, Chess 24 och Lars OA Hedlund

Wijk aan Zee-segraren Jorden van Foreest sällar sig till norske stormästarens Johan Sebastian Christiansens kritik mot VM-utmanaren Ian Nepomnjasjtjijs och nästa Kandidatspelare Teimour Radjabovs agerande i bronsmatchen i nyss avslutade FTX Crypto cup.

Det som fick Johan Sebastian Christiansen att reagera var de fyra snabba remierna under den första dagen av bronsmatchen. Partierna varade i 15, 11, 15 och 14 drag.

Här är två av dem.

Nej, det är ingen kopia av partierna. De spelades i rond ett och tre.

De fyra remipartierna var avklarade när bara ett parti hade blivit färdigt i finalen mellan Magnus Carlsen och Wesley So.

Christiansens kritik riktar sig mot världsstjärnornas ovilja att ens försöka spela riktig schack i en stor och viktig turnering.

– Det är pinsamt, och inte särskilt professionellt. Sponsorer, fans och TV-publik hade sett fram emot dagen, och då var det detta som levererades av spelarna. Det är skamligt och respektlöst, säger Christiansen till NRK.

På Twitter svarade en av spelarna i bronsmatchen, Teimour Radjabov, att det var bra att partierna blev korta så att han hann läsa kommentarer om matchen från amatörspelare…

Norrmannen Christiansen är speciellt upprörd över att han själv tillhör den unga stormästarmästarskaran som drömmer om att få spela om stora pengar och ge allt i en turnering.

– De som får chansen, de ger full gas. Jag vill se spännande partier med riktig kamp. Det är så många som vill spela och det är stora prispengar, säger han i NRK-intervjun.

En annan ung stormästare – som dessutom vann Tata Steel i Wijk aan Zee i vintras – Jorden van Foreest – ger också kritik:

Själv säger Johan Sebastian Christiansen:

– Det borde inte vara nödvändigt att ha en lösning på detta. De är professionella schackspelare. Det är naturligt att dyka upp, spela och åka hem. Det jag inte förstår är varför dessa två spelare bjuds in på nytt, säger Christiansen.