Miljardären erkänner: Jag fuskade mot Anand

Publicerad 15 juni, 2021 av Ingemar Falk

”Vad var det som hände?”, tycks Viswanathan Anand (t h) tänka efter förlusten mot miljardären och schacknovisen Nikhil Kamath. Men Kamath körde inte med rent spel. Foto: WIkipedia och Crystal Fuller/St Louis chess club

Indiens schack slöt upp till landets tuffa kamp mot covid-19 och ordnade med ett välgörenhetsevent på chess.com. Ex-världsmästaren Viswanathan Anand skulle spela mot kända profiler, och samtidigt samla in pengar till sjukhusvården.

En av Anands motståndare var Indiens yngsta miljardär: 35-årige entreprenören Nikhil Kamath. Han är på nybörjarnivå i schack och förlorade en bonde som svart redan i första draget efter 1.Sf3 e5??

Men sen började Nikhil Kamath plötsligt göra schackdragen i absolut världsklass och spelade ut Anand totalt. Ex-världsmästaren fick kasta in handduken och gav upp i 34:e draget.

En sensation förstås. Men snart hopade sig frågetecknen. Var det egentligen fair play?

Välgörenhetssimultanen var en rejäl satsning för att samla in pengar till covidvården. Foto: chess.com

Ställd mot väggen fick miljardären Nikhil Kamath erkänna: Jag fuskade.

Det var med en dators hjälp som Kamath hade lyckats besegra Anand – och detta alltså under en välgörenhetssimultan, skriver Chess 24. Det var inte Kamaths stoltaste ögonblick i hans liv…

Så här såg partiet ut: