Legendaren Mecking tillbaka vid schackbrädet

Publicerad 26 juni, 2021 av Ingemar Falk

Henrique Mecking från 1978, då han stod på toppen av sin karriär. Efter att ha kämpat mot sin svåra sjukdom i över 10 år gjorde Mecking comeback, men tävlandet har blivit sporadiskt och inte lika framgångsrikt. Foto: Wikipedia

Brasilianaren Henrique Mecking, en gång rankad världsfyra på 1970-talet, gör ett sällsynt framträdande i en schackturnering på söndag.

Det handlar om snabbschackstävlingen São José dos Campos Rapid där han står med på deltagarlistan och gör en intressant start.

Henrique Mecking slog sig fram till två kandidatmatcher som skulle utse nästa VM-utmanare. 1973 förlorade han kvartsfinalen mot Viktor Kortjnoj och 1976 tog det också stopp i kvartsfinalen – den gången mot sovjetiske stormästaren Lev Polugajevskij.

1977 nådde Mecking sin högsta rating (2635) och var då rankad fyra i världen.

Hans nästa satsning mot en VM-match fick ett abrupt slut 1979 i interzonturneringen i Rio de Janeiro. Han var så illa däran att han fick avbryta tävlingen redan efter första ronden.

Läkarundersökningar visade att han hade drabbats av den svåra sjukdomen myasteni. Det är en neuromuskulär sjukdom som kännetecknas av svaghet i skelettmuskulatur. Myasteni leder till att nerven inte fungerar längre, vilket i sin tur leder till att muskeln inte kan dras samman. Ett vanligt symtom är muskelsvaghet i huvudets muskler som kan ge dubbelseende.

Med en sån sjukdom var det av förklarliga skäl inte möjligt för Mecking att fortsätta att tampas med yppersta världseliten. Men kärleken till schacket finns kvar hos den nu 69-årige brasilianaren, Han har orkat spela i snitt 4-5 långpartier per år sedan 2012.

Och det här året finns han alltså anmäld till São José dos Campos Rapid – en turnering du kan följa live här på söndag med start klockan 18.30.

Här är ett berömt parti från hans storhetstid. Detta möte mot Michail Tal spelades för 46 år sedan.

Söndag, kl 18.30: Live