Pangstart för Tiger Hillarp och Milton Pantzar

Publicerad 24 maj, 2021 av Ingemar Falk

Svenska spelarna i det annorlunda Europakvalet till FIDE World cup. Det spelas hybridschack i Stockholms Schacksalonger. Det blev en bra premiärdag för blågult – både Milton Pantzar och Tiger Hillarp vann sina partier. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir och Lars OA Hedlund

Det blev en succéstartad start för svenskarna när Europakvalet till FIDE World Cup inleddes på måndagen.

Lunds ASK:s Tiger Hillarp vann mycket vackert mot IM Zan Tomazini (2406), Slovenien och Västerås SK:S IM Milton Pantzar tog en fin stormästarskalp genom att vinna mot GM Boban Bogosavljevic (2521), Serbien.

Tiger Hillarp hittade i sitt parti ett vackert d4-fält för sin vita springare. Där stod den rakt i slag för bönderna. Men springaren var giftig att ta.

– Jag blev faktiskt chockad när Tomazini tog springaren. Det funkar helt enkelt inte, säger Tiger Hillarp.

Mycket riktigt fick Tiger snart ett fullständigt spelövertag trots en pjäs under. Tomazini försökte tappert försvara sig, men han var egentligen chanslös från den stund han antog svenskens offer. Så här gick det till:

Ett riktigt glansparti! Eller vad säger du?
– Jo, det blev vackert, men det var inte perfekt. Jag skulle faktiskt ha ställt springaren på d4 ännu tidigare och då hade det varit ännu starkare.
– Nu spelade jag 21. Kh1 i stället. Det var lite ängsligt.

Nu behöver Tiger Hillarp Persson “bara” hålla remi i tisdagens parti mot Tomazini för att gå vidare.

– Tomazini är visserligen stark med de vita pjäserna, men jag känner mig bra förberedd, säger Tiger Hillarp

Har spelat hybridschack tidigare

Europakvalet spelas i formen hybridschack där motståndaren sitter i en annan lokal i ett annat land och där partierna sker över internet. Allt spel övervakas av domare på plats – för svenskarnas del sker spelet i Stockholms schacksalonger.

Av svenskarna valde Jung Min Seo (närmast kameran) bort att ha ett schaclbräde bredvid sig. Han spelade direkt på skärmen. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir

Tiger Hillarp var med i ett annat hybridschackevent – Cities Cup – i vintras och har fått lite erfarenhet av spelformen.

– Jag kan ju se fördelarna med det nu under coronapandemin, och att det också är ett klimatsmart alternativ för framtiden. Men… det är ju en konstig känsla att inte ha någon motståndare framför sig när man spelar. Och vem ska man ta i hand efter partiet? säger Tiger Hillarp.

Milton Pantzar slog stormästare

Västerås SK:s unge IM Milton Pantzar inledde också på bästa sätt. Han tog en stormästarskalp genom att besegra GM Boban Bogosavljevic (2521), Serbien – med de svarta pjäserna dessutom.

Så här sammanfattar Milton Pantzar sitt parti:

– Jag tror att det var ganska bra från min sida. Jag lyckades överraska Bogosavljevic tidigt och han spenderade mycket tid. Mittspelsställningen som uppkom efter 14… exd5 tror jag till och med var lite bättre för mig och ganska svårspelad för vit, säger Milton Pantzar och fortsätter:

– I tidsnöden satte han bort sig, men jag tror att vit redan hade praktiska problem. Hans pjäser, och då speciellt damen hamnade på fel sida för att stoppa mitt spel på damflygeln.

Det var en bondestorm på damflygeln som blev segermelodin. Så här gick det till:

Det här var Milton Pantzars första långparti på flera månader, och dessutom var det debut för hybridschack.

– Att det var hybrid påverkade inte mig jättemycket. Det är så klart tråkigt att alla spelar på var sitt håll men man fick ändå lite tävlingskänsla eftersom att jag satt med tre andra från Sverige, säger Milton Pantzar.

– Jag valde att använda bräde – det var valfritt – så det enda som var annorlunda egentligen var att motståndaren satt i Serbien och att jag plötsligt fick spela tidsnöden online. Det kändes lite konstigt i början, men jag vande mig fort.

I och med segern är nu Milton Pantzar i samma fina läge som Tiger Hillarp. Minst remi i tisdagens returmöte innebär avancemang till semifinal i åttamannagruppen. Alla segrare i de 36 grupperna får en plats i FIDE World cup i mitten av juli.

Alla svenska partierna i dag, tisdag, klockan 13.00 kan du följa live här på schack.se med FM Deniz Arman som kommentator.

IM Jung Min Seo, Stockholms Schacksällskap, spelade remi mot GM Sasa Martinovic (2548), Kroatien. Martinovic hade i ett ögonblick läge att marschera med sin d-bonde med 19.d6 och tillåta avbyte på f3 trots att det skulle innebära dubbelbonde. Nu valde Martinovic den försiktigare fortsättningen Te3. Här är partiet:

För stormästaren Axel Smith, Lunds ASK, blev det däremot förlust i ett maratonparti som gick till 92 drag mot GM Mladen Palac (2525), Kroatien.

Tisdag, kl 13.00: Live-TV med Deniz Arman