Norska NRK och TV-profilen möts i rätten efter schackbråk

Publicerad 5 maj, 2021 av Ingemar Falk

NRK:s programledaren Line Andersen och experten Torstein Bae som ger henne stöd. Foto: Dagbladet.no

Vi har alla läst om den norska tv-succén när det sänts schack. Nu har programledaren Line Andersen hamnat i konflikt med NRK, Norges motsvarighet till svenska SVT.

En konflikt som kommer att sluta i rätten i mitten av maj, skriver Dagbladet.no.

Hon anklagas för att ha skapat oro och konflikter inom schackredaktionen och plockades därför bort från tv-studion hösten 2019. Hon skulle ha lett slutdelen av sändningarna av VM-finalen i Fischer Random mellan Magnus Carlsen och Wesley So, men dök inte upp i rutan.

Då sades det att en sjukdom hindrat henne, men nu har det alltså visat sig att en konflikt med redaktionsmedlemmar inför schacksändningarna låg bakom NRK:s beslut att ersätta Line Andersen med en annan programledare.

Line Andersen har sedan dess inte synts i någon NRK-sändning överhuvudtaget. Hon anser sig ha blivit förudmjukad och har dragit arbetsgivaren inför rätta. Den 18 maj möts parterna i tingsrätten i Oslo.

Line Andersen har kallat sju vittnen som talar till hennes fördel, NRK har kallat 14 vittnen på deras sida.

Bland dessa vittnen återfinns inte schackexperterna Torstein Bae och Atle Grønn som varit med i sändningarna men inte är anställda på NRK och därför inte har någon insyn i redaktionens interna arbete.

På Twitter ger i alla fall Atle Grönn sitt stöd till Line Andersen med hänvisning till Torstein Baes positiva ord om henne:

Line Andersen har inte kommenterat uppgifterna i Dagbladet.no. Men hon har ställt upp på en intervju för Verdens Gang.

NRK har i slutinlägget inför tingsrättsförhandlingarna skrivit:

“Arbeidsmiljøet i Sporten har i flere år vært preget av uro og konflikt knyttet til Line Andersens atferd og påvirkning på andre ansatte. Ledelsen har tatt opp dette med Andersen, uten at det har ført til noen endring. Høsten 2019 oppsto det en konflikt mellom Line Andersen og medlemmer i sjakkredaksjonen som for flere ansatte var uholdbar. Andersen kunne på denne bakgrunn ikke settes på de tre siste sendedagene av sjakksendingene og etter hvert den påfølgende julesjakken. NRK besluttet deretter, blant annet på initiativ fra fagforeningen som bisto Andersen, NRKJ, å igangsette en ekstern konflikthåndteringsprosess for å forsøke å løse arbeidsmiljøproblemene.”