Efter coronabråket: FIDE ger friplats till Radjabov

Publicerad 25 maj, 2021 av Ingemar Falk

Teimour Radjabov är klar för nästa Kandidatturnering. Foto: FIDE

Teimour Radjabov var kritisk mot att världsschackförbundet FIDE drog igång Kandidatturneringen precis när coronapandemin slog till som värst mot världen i mars 2020.

Radjabovs markering blev att han helt sonika hoppade av. FIDE tog då in Maxime Vachier-Lagrave som reserv och beslutade sig för att sätta igång Kandidatturneringen ändå.

Sett i backspegeln fick Radjabov rätt. När flygplatser runt om i världen började stänga fick FIDE hastigt avbryta Kandidatturneringen efter sju ronder. Först ett drygt år senare kunde den spelas klart med Ian Nepomnjasjtjij som segrare. I november spelar därmed “Nepo” VM-match mot världsmästaren Magnus Carlsen, Norge.

Då schackkalendern försenats med ett år under världens lockdown drar nu nästa VM-cykel igång direkt.

Och när FIDE presenterade reglerna för kvalificeringar till nästa Kandidatturnering släpptes nyheten att Teimour Radjabov, Azerbajdzjan, fått en friplats.

Radjabovs friplats kan ses som en ursäkt från FIDE:s sida. Något som fick Magnus Carlsens tränare, dansken Peter-Heine Nielsen att reagera starkt på Twitter:

Förutom Teimour Radjabov friplats är en stol i Kandidatturneringen vikt åt förloraren i nästa VM-match. Spelarna till de övriga sex platserna utses så här:

  • De två bästa i FIDE World cup i juli/augusti.
  • De två bästa i FIDE Grand Swiss i oktober/november.
  • De två bästa i FIDE Grand Prix i februari till april 2022.

Ändringen från i fjol är att ingen spelare får en plats genom att uppvisa den högsta snittratingen sett över ett år. Det är till att blivande VM-utmanare som Anish Giri, Ding Liren, Fabiano Caruana och Maxime Vachier-Lagrave ställer upp i allt för att ta chansen att nå Kandidatturneringen.

Blir det många överraskningar i World cup, Grand Swiss och Grand Prix kan alla i den starka kvartetten bli snuvade på en plats i Kandidatturneringen.