Artemijev vann World Cup-kvalet

Publicerad 31 maj, 2021 av Axel Smith

Spellokalen i Moskva. De flesta spelare använder bräde, men inte alla.
Artemiev i vit skjorta till höger i bild. Foto: ECU.

Efter tre knockoutmatcher hade 36 spelare kvalificerat sig till World Cup. Spänningen var över, och prispengarna på 32 000 euro fördelades genom en niorondig snabbschacksturnering. Bland de åtta främsta återfinns åtta ryssar, med Vladislav Artemijev på förstaplats. Resultatlistan.

Rigorös fuskövervakning
Sällan har det varit noggrannare procedurer för att undvika fusk. 82 domare övervakade de respektive spellokalerna – i Stockholm tre domare till fyra spelare. Förutom toalettbesök fick spelarna inte gå utanför det område som syntes på webbkamerorna, och alla skärmar delades med huvuddomarna. Det var obligatoriskt att röntga spelarna inför partistart och domarna hotades med långa straff om de lät bli. Resultatet: inte en enda incident, inte ett enda överklagande.

Få tekniska fel
Målet var att de inledande partierna så långt som möjligt skulle likna klassiskt schack. Sannolikt sattes betänketiden till 120 min (+30 sek/drag) i stället för 90 min/40 drag + 30 min för att undvika en första tidsnöd där dålig internetuppkopplingen kunde avgöra. Alla spellokaler hade en reservanslutning, och arrangören kollade regelbundet om något laggade. De som ville kunde ha motståndarens webcam vid sidan av brädet.

I början spelade alla med ”move confirmation”, vilket innebar att man fick klicka på OK efter utfört drag. På så sätt undveks risken att en tappad pjäs kunde leda till en tidig bortsättning. Med mindre tid fick spelarna ta bort denna inställning, på eget ansvar.

Det finns inga rapporter om partier som avgjordes av tekniska fel. Chockartade slut kan de ändå få. I kvalfinalen stod Simen Agdestein på vinst i bägge partierna, men blev utslagen efter att ha gått på en tvådragsmatt.

De flesta spelare hade ett riktigt bräde vid sidan av datorn, som de slutade använda när betänketiden blev knapp. Många syntes dock titta mer på skärmen än på brädet redan efter några drag, och Jung Min Seo struntade helt i brädet. Blir det fler liknande turneringar uppstår kanske någon konsensus om vad som fungerar bäst.
Tills vidare går det att konstatera att det, utifrån förutsättningarna, var ett utmärkt sätt att genomföra World Cup-kvalet.