Danmarks talang tar plats i storturnering för unga

Publicerad 7 april, 2021 av Ingemar Falk

Jonas Buhl Bjerre coachas av Hou Yifan. Foto: Chess 24

Danmarks schacktalang Jonas Buhl Bjerre (född 2004) får en gyllene chans att ta några kliv närmare världseliten.

Den unge stormästaren med 2550 i rating tillhör de 20 unga spelarna som tagits ut speciellt för att vara med i Julius Bär Challengers Chess Tour. På vägen fram till tourfinalen kommer han att coachas av världens starkaste kvinnliga schackspelare: Hou Yifan, Kina.

Hou Yifan har varit borta från de stora schackturneringarna ett tag, men nu har hon anslutit sig gruppen av stormästare som ska hjälpa det unga gardet i Challenger-touren.

Indiens schackkometer Ramesh Praggnanandhaa och Nihal Sarin i Rilton Cup och Hasselbacken Chess Open. Notera Nihal Sarins chokladkaka på bilden till höger. Det var under Hasselbacken Chess Open han lärde sig att älska svensk choklad. Före tv-intervjuerna under turneringen fick mamman ta honom till toaletten och tvätta bort chokladen från munnen… Foto: Lars OA Hedlund

Bland de 20 uttagna juniorerna känns flera igen från Rilton Cup, den svenska storturneringen som har en uttrycklig ambition att lyfta fram unga spelare. Awonder Liang, USA och Indiens Nihal Sarin och Ramesh Praggnanandhaa har alla spelat i Stockholm. Nihal Sarin och Awonder Liang var dessutom med redan i Hasselbacken Chess Open 2016.

De 20 spelarna är uppdelade i två olika lag som leds av legendarerna Judit Polgar och Vladimir Kramnik.

Judit Polgar och Vöadimir Kramnik. Foto: Chess 24

Alla drabbas samman för första gången i morgon, torsdag, då första deltävlingen Polgar challenge avgörs. Sedan följer ytterligare tre deltävlingar innan den stora finalen i september.

En seger i varje deltävling ger dessutom en plats i den påföljande turneringen i stora Champions chess tour med bland andra världsmästaren Magnus Carlsen.

I Polgar challenge drabbar alla 20 samman. Vi pratar alltså om hela 19 ronder snabbschack på 4 dagar med betänketiuden 10 minuter + 5 sekunder. Ett mastodont program, men inget som avskräcker unga hungriga spelare.

Här kan du följa alla ronder med start på torsdag klockan 16.00.

Live, torsdag kl 16.00