Axel Smith: Wang Haos trista sorti

Publicerad 28 april, 2021 av Axel Smith

Junior-VM 2006 med Wang Hao i mitten. Foto: Axel Smith

1999 såg jag Zlatans första Allsvenska mål, på Malmö IP mot Västra Frölunda. De senaste åren har jag tänkt att den dag han lägger av är jag verkligen gammal som upplevt en hel karriär från början till slut. Men Zlatan vägrar ju som bekant lägga av.
I stället fick jag se en annan spelare tacka för sig. Vid Junior-VM 2006 var vi imponerade över Wang Hao och tog en del smygfoton på honom, och lyckades även komma över hans namnbricka. Då var han en 16-åring som inte förstod någon engelska, idag är han världstolva. Avslutningen på Kandidatturneringen blev dock en besvikelse med tre raka förluster, och efteråt antydde han att han lägger av som schackspelare. Hans matsmältning klarar inte nervpressen.