Kvalsuccé – nu får Nils Grandelius möta världseliten

Publicerad 10 mars, 2021 av Ingemar Falk

I kamp med världseliten. Sverigeettan kvalade in till deltävlingen Magnus Invitational i Champions chess tour. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius är klar för nästa deltävling i Champions chess tour. Med start på lördag möter Sverigeettan världsstjärnor som Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Alireza Firouzja och Levon Aronian i tourens deltävling “Magnus invitational”.

En deltävling som tv-sänds i Eurosport och säkert kommer att följas av hundratusentals tittare på Twitch och Youtube. Den senaste deltälvingen “Opera Euro Rapid” hade som mest 283 000 tittare samtidigt.

Allt detta står klart sedan Nils Grandelius (ELO 2670) kvalat in på tisdagskvällen i en spännande holmgång mot tre andra starka stormästare: Aryan Tari (2639), Norge, Alan Pichot (2630), Argentina och Max Warmerdam (2535), Nederländerna.

– Det var ingen vidare kvalité på spelet, men det handlade trots allt mest om att gå vidare, så jag är nöjd! Däremot behöver jag spela betydligt bättre om jag ska ha chans i helgen, dock, säger Nils Grandelius.

Om du får ta ut tre nycklar för att lyckas även i huvudturneringen Magnus Invitational, vilka skulle de vara?
– Tidsförbrukning, taktisk vakenhet och uthållighet blir de tre viktigaste, säger Nils Grandelius.

På tal om tidsförbrukning. Här i kvalet var betänketiden 10 minuter + 5 sekunder. Nu kommer det att bli 15 minuter + 10 sekunder – hur stor skillnad kommer det att göra?
– Tror inte det gör så stor skillnad, men om något så är det lite bättre ja. Speciellt de 10 i stället för 5 tilläggssekunderna.

Nils Grandelius kommer i Magnus Invitational få möta flera spelare som han stötte på i Tata Steel Masters i januari. Men han tror inte att det kommer att komma in någon psykologi baserat på resultaten i Wijk aan Zee, där han bland annat besegrade Frankrikes stjärna Maxime Vachier-Lagrave som också är med här i Magnus Invitational.

– Nej, det kommer inte att spela någon roll nu. Onlineschack är helt annat, säger Nils Grandelius.

Kvalet på tisdagskvällen startade illa för Nils Grandelius med förlust mot unge Max Warmerdam, men Sverigeettan studsade snabbt tillbaka med seger mot Aryan Tari:

Returmötet mot Max Warmerdam blev mycket viktigt för att ha chansen på en av de två kvalplatserna till huvudturneringen. Det blev ett spännande parti där Nils Grandelius hade ett helt torn mer medan Warmerdam satsade på en massiv bondestorm i centrum:

Med den segern och avslutande remier mot Aryan Tari och Alan Pichot kom Nils Grandelius på andra plats och tog därmed en av de två kvalplatserna. Därmed väntar Magnus Invitational för svensken på lördag.

Så spelas Magnus Invitational