Boktips: An Attacking Repertoire For White With 1.d4

Publicerad 16 mars, 2021 av Axel Smith

Dags att uppdatera din vitrepertoar efter ett långt uppehåll? Sugen på att prova på nya öppningar eller varianter? Då kan ukrainska stormästaren Viktor Moskalenko hjälpa dig! Martin Jogstad recenserar.

Martin Jogstad skriver om boken ”An Attacking Repertoire For White With 1.d4”. Foto: Lars OA Hedlund

I början på 2019 utkom ”An Attacking Repertoire For White With 1.d4”. Moskalenko, som är en känd bokförfattare sedan tidigare, har denna gång fokuserat på 1.d4. Hans tanke med boken är att läsaren ska få förståelse för vilka planer som finns att ta till i olika typställningar. Boken bygger därför på ett stort antal illustrativa partier som alla är lätta att suga in kunskap ifrån. Jämfört med andra öppningsböcker som lätt rabblar långa varianter blir läsandet genast mer intressant. Ta denna ställning som exempel:

Som bokens titel antyder bygger Moskalenkos repertoar på skarpa varianter för att tidigt sätta press på svart. Jag själv har länge förknippat mig som en feg d4-spelare som lätt backar undan för skarpt spel. Moskalenkos bok har dock gett mig många idéer som jag är sugen på att prova. Hur ska man kunna motstå att testa Four Pawns Attack mot Kungsindiskt eller 4.f3 mot Nimzoindiskt? Något motsägande finns även avbytesslaviskt med som rekommendation i repertoaren. Moskalenko lyckas dock bevisa hur denna öppning inte förtjänar sitt torra rykte.

I helhet tycker jag Moskalenko skrivit en inspirerande bok som lägger fram nya idéer att jobba vidare med. För den som föredrar en mer traditionell öppningsbok med bättre struktur och konkreta förslag kan bokens upplägg vara aningen irriterande. Men vill man berika sin öppningsreportoar med förståelse för olika d4-ställningar är Moskalenkos bok en grym möjlighet!

Betyg: 4/5 stjärnor