Recension: Kaufman’s New Repertoire

Publicerad 16 februari, 2021 av Axel Smith

Foto: Lars OA Hedlund

De närmaste veckorna kommer schack.se att recensera ett antal nya schackböcker. Först ut är Joel Hogeman, Limhamns SK, som recenserar en öppningsbok från New in Chess.

New Repertoire for Black and White från New in Chess är GM Larry Kaufmans senaste repertoarbok och är en uppföljare av The Kaufman Repertoire for Black and White från 2013. Som titeln avslöjar ger boken en komplett repertoar och rekommenderar således öppningsvarianter för både vit och svart.

Larry Kaufman, född 1947, var länge internationell mästare innan han belönades med stormästartiteln 2008 i samband med sin vinst i senior-VM. Kanske är han emellertid mest känd för sitt inflytande över schackdatorer – ett område han varit med och utvecklat mer eller mindre sedan starten. Under senare år har han i synnerhet ägnat sig åt sitt arbete med schackmotorn Komodo som han är en av de ledande utvecklarna av.

Den största avvikelsen från hans förra bok sker redan i drag ett då Kaufman nu rekommenderar 1. e4 istället för 1. d4 för vit. I introduktionen får vi veta att hans första repertoarbok från 2003 också baserades på 1. e4 men att han övergick till att rekommendera 1. d4 då hans dator inte kunde hitta någon fördel efter en nyhet i drag elva i en variant i Sicilianskt. Det besvärliga elftedraget har man sedermera lyckats kringgå och följaktligen har Kaufman med gott samvete återgått till sin ursprungsrekommendation. Förkärleken för schackdatorer har, som man kan vänta sig, präglat hela boken och Kaufman avslutar sin introduktion karakteristiskt med att utlova fördelar i numerisk form: +0.40 mot Caro-Kann, +0.45 mot Franskt o.s.v.

I repertoaren ger Kaufman alternativ i flera av öppningarna (t.ex. ges tre varianter mot Caro-Kann!) men den kan sammanfattas till att huvudsakligen bestå av följande:

Vit
– e5: Huvudvarianter i Spanskt med 6.d3 mot slutet (alt. Italienskt parti)
– Sicilianskt: Moskva- och Rossolimovarianten (3.Lb5) och 3.c3 mot 2…e6
– Franskt: Tarrasch (3.Sd2)
– Caro-Kann Tvåspringarvarianten (2.Sc3 d5 3.Sf3)

Svart
– 1.d4: Grünfeld-indiskt
– 1.e4: 1…e5 med Marshallangreppet mot Spanskt (alt. Breyer och Møller)
– 1.c4: 1…g6 ofta med övergång till Symmetriskt engelskt

Boken har som sitt upplägg ett urval av kommenterade modellpartier, av vilka majoriteten är från det senaste decenniet, utvalda utifrån repertorarens olika öppningsvarianter. Med sina 450 sidor och frikostighet med alternativ har den dock utelämnat en del sidovarianter som man kanske hade kunnat önska fanns med. Partikommentarerna är uppbackade med varianter från Komodo och Lc0 (tydligen det allra senaste från artificiella neuronnät), alltsammans exekverat i Kaufmans nyinköpta monsterdator.

Överlag är det en välskriven och förhållandevis intressant bok även om jag själv kan tycka att en del av datorvarianterna hade kunnat göras kortare och att det i längden kan bli tröttsamt med alla numeriska värderingar.
Som repertoarbok brister den också en aning i mitt tycke p.g.a. ofullständigheten och det enorma variantutbudet. Däremot kan den med sitt potpurri av öppningsidéer och intressanta partier fungera som en inspirationskälla för den som vill sammanställa en egen repertoar eller bara som underhållande läsning av en bok skriven av en stormästare och schackdatorexpert.