Isländsk schacksaga

Publicerad 10 februari, 2021 av Axel Smith

Fridrik Ólafsson på bokomslaget, och Gunnar Finnlaugsson (en av redaktörerna) till höger.

En ny schackbok om en nordisk världsstjärna! Friðrik Ólafsson vann sin första stormästarturnering som 20-åring 1956 och deltog ett par år senare i VM-cykeln. Utöver sin framgångsrika karriär som spelare var han också advokat, president i Fide och general­sek­reterare för det isländska parlamentet.
2008 hittade Gunnar Finnlaugsson (Lund) ett okänt lager i Reykjavik av en partisamling som Ólafsson skrivit på isländska: Vid schackbrädet i ett kvartssekel.
– Boken hade varit julklapp till prenumeranterna på tidskriften Skák år 1976, berättar Gunnar Finnlaugsson. Friðrik signerade dem, och böckerna såldes de närmaste åren.
Några år senare påbörjade Finnlaugsson en översättning av boken, som sedermera växte till ett större projekt med kommenterade partier av bland annat Jan Timman, Yasser Seirawan och Tiger Hillarp. Nu är projektet i mål: 288 sidor med en stor mängd foton och 118 kommenterade partier.

The Chess Saga of Fridrik Ólafsson (Norsk Sjakkforlag) kan bland annat beställas av Gunnar Finnlaugsson. 349 kr (inkl porto inom Sverige): gunnarf1947@gmail.com eller 0703-143946.