Inna Agrest matchhjälte efter dramatisk final

Publicerad 23 februari, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi den dramatiska slutscenen när Inna Agrest avgör matchen med tornschack och matt i några drag. Det gjorde henne till matchhjälte och hon och laget vann hela tävlingen!

Nu i helgen som gick har vi kunnat följa ett stort evenemang nämligen FIDE Online World Corporate Chess Championship som är det första i sitt slag.. Spelet ägde rum på chess.com med den imponerande siffran av 288 lag och totalt 1467 spelare.

Ett världsmästerskap för företag och tanken bakom var både att knyta nya kontakter samt att ge människor från olika företag möjlighet att spela mot varandra. Helt enkelt att öka samhörigheten mellan de anställda genom schacket. Den ursprungliga tanken var att lagen skulle spela tillsammans online på själv företaget, men restriktionerna gällande pandemin förhindrade detta. Ingen startavgift utan man hade istället möjlighet att donera pengar till FiDE:s olika projekt.

Reglerna för lagen var att tre spelare skulle komma från samma företag men man hade möjighet att bjuda in en spelare utifrån. Det gjorde att många lag tog möjligheten att bjuda in stormästare och vi kunde se världsmästaren Magnus Carlsen spela för Kindered , ett företag som också är en del av hans sponsringsprogram.

Vidare fick endast en spelare ha över 2500 i rating samt att det måste finnas minst en kvinnlig spelare i laget. Även minst en man måste tilläggas och reglerna var skapade för att få ett stort mångfald.

Tävlingen startade på fredagen med kval. I en grupperna kunde man se det svenska företaget Klarna som hade Kezli Ong på första bord. De slutade på plats 23 av 40 lag. Kezli tog 50 procent och hade tufft motstånd. Vad sägs t.ex om stormästaren Vladmir Artimiev med 2709 i rating på första bord för Aeroflot..

Kändes som just denna blandning mellan lägre rankade spelare och högrankade professionella var ett lyckat och uppskattat koncept. Ett tydligt exempel på det är Hassan Sampath från företaget Oracle. Några minuer innan sin mach fick han ett meddelande från FIDE som ville ta ett foto på honom. Hassan blev förvånad och undrade varför och då blev han ännu mer förvånad då han fick veta att han skulle spela mot världsmästaren.

Han beskriver efter turneringen hur chockad han var och aldrig ens i sin vildaste fantasi kunde få föreställa sig att han skulle få möta Magnus Carlsen. Sådant som händer en gång i livet!

Partiet slutade med att Hassan blev matt efter 25 drag men det var en lycklig förlorare i detta fall och han vill lägga till partiet i sin CV. Hans chef från företaget Oracle skickade ett uppskattat meddelande hur stolt han var över sin medarbetare som kunde hålla ut så länge mot en världsmästare…

På söndagen spelades det final med de åtta bästa lagen som gått vidare. Det blev en otroligt spännande final! Som vi kan se i rubriken blev vår egen Inna Agrest matchhjälte, och tillsammans med sitt lag från Grenke Bank togs segern hem i hela världsmästerskapet! En sådan imponerande bedrift och det är bara att gratulera stort !

Förutom Inna bestod laget av hennes pojkvän Georg Meier, Alina Kahslinskaya samt Hanne Marie Klerk. Alina Kahslinskay är den spelare som kom utifrån och inte anställd på Grenke Bank.

Som synes är det en fantastisk seger även i en annan aspekt nämligen att det var tre kvinnliga spelare i laget! Kan det ges bättre signaler till kvinnliga spelare.. Att vara i minoritet och vad händer…

Bland alla dessa lag dominerat av så många män slår sig ett lag med tre kvinnor in och vinner hela tävlingen! En historisk händelse minst sagt!

Inna Agrest är en aktiv spelare som vi har sett i många olika sammanhang. Rankad tvåa på elolistan för svenska damer efter Pia Cramling, och med många landskamper bakom sig. Nu bor hon i Baden- Baden sedan några tillbaka med sin pojkvän stormästaren Georg Meier och de arbetar båda på Grenke Bank.

Schack.se fick möjlighet till en liten pratstund med Inna på måndagen efter turneringen.

Inna berättar att hon tyckte det lät intressant när hon läst inbjudan till turneringen och föreslog för Georg att de skulle vara med. Kändes också bra att representera Grenke Bank då det är ett företag som är välkänt för sitt starka stöd för schacket genom sponsring. Som exempel kan ju nämnas den starka turneringen Grenke Classic för inbjudna toppspelare.

Att ha fokus på kvinnliga spelare var Innas idé då hon alltid har velat lyfta fram kvinnliga spelare och såg det här som ett utmärkt tillfälle.

Hur var själva arrangemanget?

-Faktum var att det var jobbigt under kvalspelet då det var långa väntetider vilket var enerverande för man kunde inte göra så mycket mer än att vänta. På finaldagen flöt det på bättre, och jag kan tänka mig att det är inte helt lätt i början med många spelare som inte spelat så mycket schack onlne. Med tanke på hur många lag som var med får man ändå säga att allt fungerade väldigt bra. Under finaldagen hade vi också en egen domare som fanns till hands hela tiden när vi spelade.

Och nu till dramatiken under söndagen. Ni mötte det toppseedade laget SBER med stormästaren Ian Nepomniacichi i spetsen i en ren final. Första matchen slutade oavgjort. Andra matchen såg också väldigt jämn ut men plötsligt var ditt parti det enda som var kvar i en ställning där du stod en aning sämre. Vad tänkte du då? Visste du att ställningen var lika då och att ditt parti kunde avgöra matchen?

-Ja, jag visste det eftersom domaren meddelade det. Vad jag tänkte.? Faktum var att man hinner inte tänka så mycket i sådana ögonblick. Dock hade jag en stark känsla inom mig att jag skulle få chansen. Jag stod på vinst i partiet innan mot samma motståndare då jag tog remi genom dragupprepning. Nu hade jag någon sorts föraning att mitt parti skulle bli det som blev kvar och att jag skulle få chansen.

– Inte bara få utan också ta chansen , tillägger Inna.

Visst var det så och Inna både fick och tog chansen rejält ! Med 25 sekunder kvar på klockan hotade Maria Komiagina Innas dam. Ett ödesdigert drag som kostade hela matchen.

Inna slog till direkt eftersom detta lämnade vägen för en tornschack och matt i några drag. Matchsegern och värdsmästartiteln var ett faktum!

Måste vara en fantastisk känsla. Hur firade du och Georg?

Inna låter nästan lite förvånad över frågan.

– Faktum är att vi inte har firat alls. Dels var vi så trötta efter allt spel och anspänning. Dels tror jag det blir lite annorlunda när man spelar online än om spelar i en spellokal. Nu är man redan hemma så att säga.

– Vi får skjuta lite på firandet, säger Inna och skrattar.

Självklart och man kan tänka sig att glädjen efter segern kommer att finnas kvar länge.

Anna Cramling som kommenterade sändningen på chess.com tillsammans med Robert Hess nämnde att det var ett underbart ögonblick att se lagets glädje i sändning när segern var klar.

Glädjen direkt efter segern!

En imponerande bedrift som låter tala om sig. Som Inna också påpekar var det inte helt lätt och även om de var bland de topprankade lagen är det ingen självklarhet att ta sig vidare och kan hända mycket på vägen till finalen. Nu blev det en resa som var något alldeles extra !

Georg Meier uttryckte själv känslan på twitter att han kände att han hade tre fantastiska kvinnliga spelare med i laget och om han bara kunde överleva sitt parit mot Ian Nepo skulle det bli vinst för laget. Han klarade både remi i sitt parti och hade helt rätt i sin övertygelse. Tre kvinnor i laget var ett lyckat segerrecept !