Chess for Future – det kan schacket göra för att följa Parisavtalet

Publicerad 28 januari, 2021 av Axel Smith

Lennart Quante berättar om initiativet.

I dagarna lanserades Chess For Future, ett initiativ för att få schackvärlden att minska sin klimatpåverkan. Först ut att signera uppropet, som innebär att de åtar sig att följa andemeningen i Parisavtalet, är den tyska klubben SV Viernheim.

– Schack ses som en aktivitet för strategiska tänkare, säger Lennart Quante, styrelsemedlem i tyska ungdomsschackförbundet och en av initiativtagarna. Därför bör schackvärlden kunna formulera en tydlig strategi för att minska klimatpåverkan. Schack är i grund och botten en hållbar aktivitet som inte kräver stora resurser, så Chess For Future kommer att fokusera mest på resor, boende och spellokaler.

– En ambition är att göra det enklare för förbund, klubbar och arrangörer att ta fram en klimatpolicy, en annan att visa på goda exempel. Bland dessa finns ett guyanskt-ugandiskt projekt som tillverkar bräden och pjäser av bambu, och det franska schackförbundet, som signerat ett avtal med WWF om minskad energianvändning och förbättrad sophantering.

Lennart Quante tror sig ha goda odds att få det tyska ungdomsschackförbundet att ställa sig bakom.

– Jag är ganska övertygad om att det blir så på nästa kongress, även om det såklart för med sig utmaningar för våra stora turneringar. Kanske går det även att få med det ordinarie förbundet, då det är presidentval i år och kandidaterna kan tjäna på att ha en idé om hur de tänker hantera klimatkrisen.

Att få med Fide kan dock dröja, då några av deras största sponsorer är oljebolag.

Å andra sidan är FIDE:s öppning att ”Hyper chess” godkänns för ratingpartier en möjlighet att ha enhetliga regler för att schackmatcher kan spelas i respektive klubblokaler utan att lagen behöver göra långa söndagsresor för att drabba samman.