Yes! Nu kör vi finalen Carlsen–So

Publicerad 29 november, 2020 av Ingemar Falk

Stormästaren David Howell var laddad i förarbetet inför gårdagens Eurosport-sändning medan Jovanka Housja och Kaja Snare fokuserade på körschemat. Foto: Chess 24

Skilling Open har nått sitt klimax. På söndagen startar finalen i den första deltävlingen av Champions chess tour som har en total prispott på 13 miljoner kronor.

Världsmästaren Magnus Carlsen tog ena finalplatsen men där väntar inte ”drömmotståndaren” Hikaru Nakamura utan i stället en annan amerikan: Wesley So.

Wesley So och Magnus Carlsen möts i finalen av onlineturnering Skilling Open. Foto: Grandchesstour.com

Segern i seminalen mot Nakamura satt långt inne för Wesley So. Han spelade upp matchboll på matchboll i de avslutande partierna, men smashade i nät.

Till slut var So och Nakamura framme vid det fjärde och avslutande partiet. Om Nakamura vann skulle han ta semifinalen till tiebreak med blixtpartier, amerikanske Twitchstjärnans starkaste gren.

Men det blev bara remi sedan Nakamura missat i en lovande ställning. Det oavgjorda resultatet räckte för So att ta sig till finalen mot Magnus Carlsen.

Så här såg det avgörande partiet ut mellan USA-spelarna:

Vid slutställningen stod Wesley So på vinst, men då oavgjort räckte för avancemang bjussade han på remischackar.

Schacktittarna kan se fram emot en jämn och välspelad final på söndagen och måndagen. Formatet för finalen som startar klockan 18.00 är detsamma som i övriga matcher i slutspelet:

Magnus Carlsens och Wesley So väg till finalen. Foto: Chess 24

Finalen pågår i två dagar. Den består av två minimatcher med fyra ronder vardera. Blir den första minimatchen oavgjord blir det inget särspel. Men om totala ställningen i minimatchen efter två dagar står oavgjord (1–1) tar särspelet vid med först två blixtpartier. Är ställningen fortfarande jämn avgörs matchen i en Armageddon.

Magnus Carlsen är favorit, men när de förra gången möttes i en finalduell för nästan exakt ett år sedan, ja blev Wesley So herre på täppan. Han besegrade norrmannen i VM-finalen i schackvarianten Fischer-Random.

Så här sa Magnus Carlsen om sitt spel hittills i Skilling Open, och hur han ser på finalmotståndaren Wesley So.