Chess.com får rättigheterna till nästa VM-match

Publicerad 17 november, 2020 av Ingemar Falk

Nick Barton, affärsutvecklingschef på världens största schacksajt, chess.com, som har 500 000 svenska medlemmar. Nu har chess.com fått sändningsrättigheterna till nästa VM. Foto: Privat och Chess.com

Världsschackförbundet FIDE skriver i ett pressmeddelande att organisationen kommit överens med chess.com som får de officiella sändningsrättigheterna i nästa VM-match som är planerad till 2021.

Då ska regerande världsmästaren Magnus Carlsen möta vinnaren i kandidatturneringen som efter två coronaavbrott bara kommit halvvägs och planeras spelas klart någon gång i vår.

– Schack upplever just nu en historisk tillväxt och vi har blivit ödmjuka inför uppgiften att sprida ännu mer schackglädje via vår webbsida. I och med detta sändningssamarbete med FIDE får vi möjlighet att fortsätta vårt uppdrag att göra schack roligt och tillgängligt för alla, säger Nick Barton, affärsutvecklingschef på chess.com.

När förra VM-matchen visades på chess.com, som då inte var officiell utsändare, sågs den av 3,4 miljoner unika besökare, uppger Nick Barton i pressmeddelandet.

FIDE och Chess.com har också kommit överens om att schackservern även får sändningsrättigheterna till avslutningen av kandidatturneringen 2021, och dessutom nästa kandidatturnering 2022.