Smällen – Carlsen förlorade för första gången på 802 dagar

Publicerad 11 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Man ser bara på kroppspråket hos Duda och Carlsen för att förstå vem som är i underläge, och vem som är på väg att vinna. Foto: Lennart Ootes/Altibox Norway Chess

Efter 802 dagar och 125 raka långpartier utan förlust tog sviten plötsligt slut för värlsmästaren Magnus Carlsen. Och det när ingen på förhand kunde ana det. Han skulle ju ”bara” möta jumbon i Altibox Norway Chess – Jan-Krzysztof Duda.

Så kan det gå i alla sporter – och schack är givetvis inget undantag.

Så vad gick galet för den norske världsmästaren? Magnus Carlsen gav tidigt en bonde för angrepp, men…

– Det blev ett riktigt komplicerat parti i dag. Nu tänkte jag väldigt länge på mitt senaste drag. Jag vet inte varför, jag hade ju inte så många alternativ, sa MAgnus Carlsen i ”biktbåset” efter 19 drag.

Tre drag senare började Magnus Carlsens ställning hamna i gungning, enligt datorerna. Men förmodligen var inte spelarna medvetna om konsekvenserna då eftersom ställningen var så komplicerad. Båda hade dessutom börjat komma i tidsnöd.

Men när Carlsen släppte till en tornschack i det 33:e draget började det se riktigt mörkt ut. Norrmannen lyckades sedan inte vända partiet. Det var starkt av Duda att hålla nerverna i styr hela vägen – Carlsen har annars lyckats vända hopplösa underlägen flera gånger. Så här såg det ut i sin helhet.

Ett historiskt handslag. MAgnus Carlsen ger upp sitt första långparti på över två år. Foto: Lennart Ootes/Altibox Norway Chess

Magnus Carlsen står därmed kvar på nio poäng och halkar nedåt i tabellen till tredje plats efter Levon Aronian och Alireza Firouzja inför söndagens rond då han återigen möter Jan-Krzysztof Duda.

Levon Aronian är i ledningen…
…och skuggas av Alireza Firouzja. Foto (båda bilderna): Lennart Ootes/Altibox Norway Chess
Ställningen när Altibox Norway Chess nått halvvägs.

17.00: Live, 6:e ronden