Här ger Firouzja upp – Carlsen vinnare

Publicerad 15 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen svarade Alireza Firouzjas misstag 69. Kc3?? med Kc5 som svart och tog hem partiet direkt. En seger som gav norrmannen turneringssegern.

– För en gång skulle var det roligt att se sig själv som den gamla vise mannen, sa Magnus Carlsen, 30 i år, till Chess 24 efter det hastiga slutet i finalpartiet i Altibox Norway Chess mot Alireza Firouzja.

Det var dödremi, men Firouzja gick fel med sin vita kung i 69:e draget. I stället för att söka en lång opposition med kungarna och göra Kd2 gjorde han Kc3, och efter Magnus Carlsens Kc5 var det bara att ge upp.

Magnus Carlsen sa att det i och för sig var ett grovt misstag av Firouzja, men att 17-åringen visat prov på sin starka spelstyrka fram till det snabba slutet.

– Han spelar mycket bra och vi kommer att få se honom mycket framöver. Men han var märkbart nervös i det här partiet, och det blev kostsamt, sa Magnus Carlsen till Chess 24.

Den sista ronden spelas på fredagen, men Magnus Carlsen är alltså redan klar turneringssegrare då han har ett ointagligt försprång.