Aronian: ’Skulle gå med i armén om det krävdes’

Publicerad 20 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Levon Aronian gjorde en uppmärksammad intervju efter Altibox Norway Chess.

Världsnian i schack, Levon Aronian, besegrade världsmästaren Magnus Carlsen i sista ronden i Altibox Norway Chess.

Men det schackvärlden pratade mest om efteråt var armenierns intervju med Chess 24 efter turneringen.

När intervjun berörde den väpnade Karabach-konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien, där också Turkiet blandat sig i, sa armeniern Levon Aronian plötsligt:

– Jag kommer att göra allt för att hjälpa mitt land. Om det krävs för mitt land att jag är i armén kommer jag att gå med.

Levon Aronian sa också att han haft vänner som skadats i konflikten.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. ”Ren propaganda”, tyckte schackläsare från Turkiet och Azerbajdzjan som läst artikeln på Chess 24. Det kom kommentarer från såväl vanliga schackfans som spelare från världseliten, däribland Teimour Radjabov, Azerbajdzjan, på twitter:

Världens tionde bästa schackspelare, Teimour Radjabov som är från Azerbajdzjan kallar Lev Aronians hemland Armenien för en terroriststat på Twitter.

Diskussionerna gick så långt att folk uppmanades att bojkotta Chess 24 för att ha gjort och publicerat intervjun med Aronian.

En annan schackstjärna från Azerbajdzjan, Sjahrijar Mamedjarov – rankad sjua i världen, har skrivit på Facebook:

Mamedjarov skriver på Facebook.

Även armeniern Levon Aronian har tidigare tagit fram barndomsminnen från konfliktområdet:

Aronian skrev på Twitter.

Världsschackförbundet har ännu inte kommenterat världsspelarnas politiska ställningstagande och agerande i debatterna om Karabach-området.

Men någonstans i horisonten kan man skönja en konflikt mellan schackspelare från framför allt Armenien och Azerbajdzjan som kan leda till att FIDE griper in för att det ska gå så långt som till fler bojkotter i internationella mästerskap.

Armenien och Azerbajdzjan tillhör två av världens främsta schacknationer, och så sent som i schack-OS 2016 i Azerbajdzjans huvudstad Baku var ämnet aktuellt.

Armeniens schackförbund protesterade mot att det skulle bli svårt för landets spelare att vara med i Baku då länderna är i konflikt med varandra.

Och det gick från ord till handling. Armenien som vunnit schack-OS 2006, 2008 och 2012 kom aldrig till spel i öppna gruppen i Baku.