Stark Bundesligavecka för Lokander: ”Gick smidigt”

Publicerad 20 september, 2020 av Ingemar Falk

Martin Lokander hade ett framgångsrikt seriespel med sitt FC Bayern München i Bundesligan. Foto: Lars OA Hedlund & Bundesligan.de

Med facit 4,5 av 7 poäng mot bland annat fem stormästare och en internationell mästare kan IM Martin Lokander sammanfatta en framgångsrik schackvecka när Bundesligan spelades klart. Lokanders klubb FC Bayern München blev sexa av de åtta lagen, där också IM Philip Lindgren ingick under helgen och tog 0,5 poäng på tre partier.

Schack.se gjorde efteråt en intervju med Martin Lokander som också är medarbetare här på sajten:

Vad säger du om ditt resultat?
– Jag är väldigt nöjd med mitt resultat såklart. Efter första partiet var jag väldigt besviken på mig själv, men jag fick tillbaka självförtroende efter att jag lyckades ta poäng mot Vallejo Pons och Kozul som svart dagen efter, även om jag fick slita för det. Under andra halvan av turneringen gick det väldigt smidigt. Hamnade lite snett mot Smeets men hittade en finess som utjämnade partiet, och mot alla jämnrankade runt 2400 gick det förvånansvärt smidigt att vinna.

Vad var dina förväntningar innan?
– Jag hade inga alls. Var ganska orolig eftersom jag knappt kollat på schack senaste halvåret och inte hade några öppningar, men det gick bra ändå, säger Martin Lokander.

Martin Lokanders ratingprestation (2619) låg på stormästarnivå. Nu var det för få partier, sju mot erforderliga nio, för att kunna ta en norm.

Gav dig det här ändå blodad tand att gå för stormästarnormer framöver?
– Jag har ingen stormästarnorm sedan tidigare, och jag satsar inte på att nå titeln heller. Med heltidsstudier och deltidsjobb blir det inga sådana satsningar, men det är alltid kul att spela och jag ser framemot lagmatcher!

Hur var spelförhållandena med tanke på coronarestriktionerna?
– Det var väldigt udda i början, med ett plexiglas i mitten av brädet och krav på munskydd så fort man gick från brädet. Dessutom ville arrangörerna att man inte gick in och ut genom samma ingång, men de var inte speciellt hårda med det.

Hur gick det för ditt lag till slut?
– Vi kom sexa, vilket inte är bra men inte är dåligt. Vi gjorde vad som förväntades på pappret, men vi hade väl kanske hoppats på lite bättre resultat än så.

När blir nästa schackturnering för dig?
– Avslutningen av svenska Elitserien (16–18 oktober), annars har jag inga planer överhuvudtaget! slutar Martin Lokander.

Slutresultatet i Bundesligan:

OSG Baden blev tyska mästare. Martin Lokanders och Philip Lindgrens klubb FC BAyern München blev sexa.