Spanskt schack under press av corona: Två smittades i lagmästerskapet – flera i karantän

Publicerad 4 september, 2020 av Ingemar Falk

Nyheten på Chess.com. På bilden sitter en av deltagarna i det pågående spanska individuella mästerskapet: Alexei Shirov.

Schacket i Spanien kom igång ordentligt i augusti. Men nu har det blivit bakslag, rapporterar Chess.com.

I lagmästerskapet i Linares 24–28 augusti testade två spelare positivt för covid-19. När det sedan visade sig att sju deltagare i det nästföljande spanska individuella mästerskapet som startade redan den 31 augusti hade varit i kontakt med de två smittade startade en febril aktivitet.

De sju spelarna placerades omedelbart i karantän på hotellet. Alla sju testades och det visade sig att två av dem också hade smittats av covid-19.

En ny smittspårning tog vid. Och det visade sig att tolv deltagare hade varit i kontakt med de sju som redan satt i karantän. Dessa tolv har också placerats på hotellrummen och ska testas.

En av spelarna i mästerskapet, stormästaren Alexei Shirov, har skrivit i Facebookgruppen Svenskt schack och låter hälsa:

– Allt är bra och Linares är en av få säkra platser jämfört med andra städer i Spanien just nu. Men tyvärr har några spelare varit oansvariga.

Det spanska schackförbundet har inga planer på att avbryta det individuella mästerskapet.

Förbundet tonade ner händelserna och konstaterade: ”Det är två positiva fall, och ingen av dem hann komma till spellokalen innan individuella mästerskapet började. Vad gäller smittspårningen har 19 av 146 deltagare varit i kontakt med de smittade”.

Förbundets lugnande ord har inte fått slut på spelarflykten från tävlingen. Flera deltagare har självmant strukit sig.

I rond 3 slutade åtta partier med w.o då en av spelarna inte dykt upp – och 13 spelare lottades inte ens in i ronden. Av de som avbrutit turneringen återfinns fyra stormästare.

I spellokalen råder strikta coronaregler, och alla spelare måste ha munskydd.