Ryggskadad Magnus Carlsen lyckades kvittera till 3–3

Publicerad 19 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Ryggskadad Magnus Carlsen grimaserar. Foto: Chess 24

Magnus Carlsen skulle 30 minuter före sjätte finalmatchen mot Hikaru Nakamura ta sig ett uppfriskande sommardopp. Men det bar sig inte bättre än att han fick ont i ryggen under simturen, berättade Carlsen själv efteråt. Ett ryggont som inte ville släppa.

Tony Miles 1985. Foto: Wikimedia

Den norske världsmästaren var plågad av smärtorna, och kunde inte ens sitta på stolen. Han lade en kudde på golvet och ställde sig på knäna. Då och då försvann han från tv-rutan – och sjönk ihop på golvet. Som mest var han försvunnen i nästan två minuter. Det är sällan man ser en schackspelare med såna fysiska skador under ett schackparti – minnesgoda kommer ihåg Tony Miles som i Tilburg 1985 hade såna ryggproblem att han låg på en brits och spelade.

Trots ryggpaniken precis före matchstart lyckades Magnus Carlsen samla sig och vinna mycket snyggt i det första partiet.

Hikaru Nakamura hade i det andra partiet en lovande ställning i tornslutspelet men Carlsen höll emot och klarade remi.

I det andra partiet såg tittarna hur Magnus Carlsens plågor förvärrades. Det tredje partiet blev också ett superkort remiparti och norrmannen fick en kvart på sig att få snabb behandling inför det fjärde partiet.

Det visade sig bli det sista. Nakamura som behövde vinna men kom fel och förlorade sitt andra parti för kvällen. Därmed tog Magnus Carlsen hem matchsegern och utjämnade till 3–3.

På torsdagen avgörs allt i en sjunde och sista match.

Finalserien mellan Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura i Magnus Carlsen Chess Tour har blivit ett drama med partier i världsklass precis det tittarna kunde drömma om.

Och Magnus Carlsen själv har en dag på sig att se till sin ryggskada.