Nya coronaregler för schacket i England

Publicerad 4 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Till skillnad mot många andra länder är det inget krav på munskydd – men under turneringar i England i höst blir det två bräden som gäller för varje parti, och att dragen kommunicerqs hölgt och tydligt. Foto: Mostphotos & FIDE

Englands schackförbund – precis som i fotboll är schackförbundet uppdelat mellan de brittiska staterna – har kommit ut med nya regler för att kunna genomföra turneringar i höst under rådande pandemin.

Fokuset i den nya reglerna är social distansering. Spelarna kommer att sitta så långt ifrån varandra att det krävs två bord och två bräden.

Vid lottningen utses ena spelaren som ”operatör”, vilket betyder att den spelaren sköter huvudbrädet och klockan. Dragen ska kommuniceras högt och tydligt och sedan utföras både på huvudbrädet och på motståndarens bräde.

Koordinaterna gällande bokstäver får dessa namn

A-Alpha
B-Bravo
C-Charlie
D-Delta
E-Echo
F-Foxtrot
G-Golf
H-Hotel

Tiden med den totala tystnaden under schackturneringar tycks åtminstone i England vara över.