Magnus Carlsen vinnare efter jättedrama i avgörande finalen

Publicerad 20 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Magnus Carlen blev kungen av onlineschack. Foto: FIDE

Magnus Carlsen vann sin egen ”Magnus Carlsen Chess Tour” efter att ha besegrat Hikaru Nakamura i en episk final som blev peaken för onlineboomen och publikintresset med 70 000 tittare i olika Twitchkanaler på torsdagen.

Efter 35 partier (!) i sju möten var ställningen fortfarande helt jämn mellan Carlsen och Nakamura. Nu skulle två blixtpartier och en eventuell armageddon avgöra allt.

Det handlar i och för sig om snabbschack, men en finalduell med så många partier har man inte upplevt sedan VM-matcherna Karpov–Kortjnoj och Kasparov–Karpov på 1970- och 1980-talen.

I det första blixtpartiet gjorde Magnus Carlsen ett av få misstag. Som svart tappade han enkelt bonden på c5 – och trots finalpressen höll Hikaru Nakamura lugnet och vann slutspelet efter fin teknik.

I nästa blixtparti var Magnus Carlsen helt enkelt piskad att vinna för att leva vidare i matchserien. Och med all press på sig lyckades Magnus Carlsen med det. Det här var finalserien som aldrig ville ta slut.

Hikaru Nakamura ledde med 3–2 men Magnus Carlsen kvitterade till 3–3 med vinst i sista blixtpartiet. Nu skulle en armageddon få avgöra.

Magnus Carlsen erkände i intervjun med Chess 24 efteråt att han efter förlusten i första blixtpartiet inte hade något större hopp:

– Jag tänkte att jag skulle göra ett försök, men trodde nog inte att det skulle gå att vända på det.

Nu skulle en armageddon avgöra den dramatiska finalen. Magnus Carlsen tog svarta pjäser. Han fick då fyra minuter mot Nakamuras fem minuter, men behövde då ”bara” få remi för att vinna partiet och hela Magnus Carlsen Chess Tour.

Armageddon-partiet utvecklades till ett mittspel med många möjligheter. Men så gick Magnus Carlsen in för en taktik som han gång på gång själv förkastat: Att bygga ett fort. Nakamura hade en dam mot Carlsen torn och löpare, men norrmannens fort gick inte att slå igenom.

Partiet slutade remi, och därmed blev Magnus Carlsen vinnare med 4–3 efter sju finalmatcher.

Minnesgoda kommer kanske ihåg Hikaru Nakamuras citat i New in Chess 2014. Nakamura blev pikad för det eftersom han under åren efteråt misslyckades att kvala in till en VM-match.

I Magnus Carlsen Chess Tour fick Nakamura rätt till slut. Foto: FIDE & New in chess

Men i Magnus Carlsen Chess Tour har Nakamura fått rätt i sin spådom. Nu har han fått visa att han kanske är den schackspelare som är det största hotet för Magnus Carlsen.

Stormästaren Peter Lekö sa i Chess 24-sändningen att Nakamura är unik så till vida att han lyckas slå tillbaka gång på gång och vinna måstepartier mot Carlsen. Norrmannen är inte van vid det. Oftast har han överläget och nöter ner motståndarna.

Om Magnus Carlsen blev segraren så var också schackpubliken en vinnare. Sällan har man fått uppleva en så välspelad och spännande schackduell.
Tack för underhållningen!

Och Chess 24 antydde i sändningen på torsdagen att Magnus Carlsen Chess Tour kan återkomma. Fler onlinedueller kanske väntar i höst – vilket borgar för att schackintresset bara fortsätter att växa ute i världen till helt nya nivåer.

Schacket har tagit ett rejält kliv på popularitetslistan under coronaåret 2020. Foto: FIDE