Italiensk spelare smittades av corona på schacktävling – fick en ursäkt

Publicerad 19 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Faksimil från ChessTechs nyhetssajt med bild på Tommaso Fuochi. Foto: ChessTech

ChessTech skriver i sitt senaste nyhetsbrev om italienske schackspelaren Tommaso Fuochi som är det första kända smittade covid-19-fallet i en turnering sedan flera länder öppnat upp för schacktävlingar.

Arrangörerna av Jacques Lemans Chess Open som spelades i Österrike hade i inbjudan lovat hårda regler för att undvika en smittospridning. Men enligt Tommaso Fuochi som kommer från hårt drabbade Italien, och som har burit ansiktsmask länge i sitt hemland fanns det brister.

– Efter partiet samlades många i hotellobbyn för analyser och att ta något att äta eller dricka i baren. Där var det inget krav på ansiktsmask, och de allra flesta hade det inte heller.

I spellokalen bar alla ansiktsmask, men Tommaso Fuochi fick problem med utstyrseln.

Han fick ideligen imma på glasögonen när andetagen letade sig upp i öppningen på överdelen av ansiktsmasken. Han stod inte ut och lämnade walk over i sista ronden.

– Efteråt var jag med på prisutdelningen, berättar Tommaso Fuochi. Prisgalan genomfördes i spellokalen och anticorona-reglerna var nu bara ett minne blott. Knappt någon bar ansiktsmask längre.

Kort efter hemkomsten fick Tommaso Fuochi influensasymptom. För säkerhets skull gjorde han ett coronatest, och provet visade att han fått covid-19.

Tommaso Fuochi behövde ingen sjukvård, men det blev 14 ensamma dagar i karantän.

Efter det positiva testet kontaktade han arrangörerna av schackturneringen för eventuell smittspårning.

Där trodde Tommaso Fuochi att ärendet var över. Men via österrikiska schackförbundets hemsida avslöjades både hans namn och informationen att han fått covid-19.

– Förbundet har offentliggjort allt utan mitt godkännande. De har gjort ett integritetsbrott, ryter Tommaso Fuochi.

Christian Hursky som är ordförande för Österrikes schackförbund kontaktade senare Tommaso Fuochi och bad om ursäkt, vilket accepterades av den italienske spelaren.