Hikaru Nakamura slog tillbaka – Carlsen fick kritik för sin taktik

Publicerad 17 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Två stora spelare bjuder schacktittarna på underhållning i världsklass under finalserien av Magnus Carlsen Chess Tour. Foto: FIDE

Hikaru Nakamura hade dubbla anledningar att fira på söndagen. Dels nådde han en imponerande milstolpe på sin TV-kanal på Twitch där han nu har över 500 000 (!) följare, dels vann han mot världsmästaren Magnus Carlsen igen i finalserien i Magnus Carlsen Chess Tour.

Hikaru Nakamuras team sänder live från finalen på hans kanal och har alla tre dagarna haft som mest 30 000 tittare. Den officiella sändningen på Magnus Carlsen-ägda Chess 24 nådde på söndagen sin högsta siffra under finalen: 14 000. Så den Twitchmatchen kommer Nakamura vinna oavsett hur det går i resten av finalserien.

I samband med satsningen som streamare har Nakamura deklarerat att det är hans nya yrke, och att alla ambitioner om att kuska runt i världen och spela elitturneringar lagts på is.

Men trots att han i flera månader sänt 6–8 timmar varje dag har han i allra högsta grad visat att han energin att förbereda sig, och dessutom ha förmågan att betvinga självaste världsmästaren Magnus Carlsen. Lagom till den här finalen har han dessutom hållit på och flytta. Frågan är när Hikaru Nakamura har tid att sova?

Extra imponerande var att Hikaru Nakamura den här gången fick kämpa i uppförsbacke redan från starten då han förlorade det första partiet.

I nästa parti som vit satsade Magnus Carlsen på samma taktik som Hikaru Nakamura använt dagen innan. Nämligen att spela en snabb remi, och sätta press på amerikanen att försöka vinna i dennes nästa vitparti.

Och se Nakamura lyckades vinna det tredje partiet varefter världsfyran Jan Nepomnjasjtjij kommenterade så här på Twitter om Carlsens passiva vitspel i partiet innan:

Matchen gick till tiebreak med två blixtpartier. Redan i det första vann Nakamura snabbt sedan ett kungsangrepp slog igenom efter några inexakta drag av Magnus Carlsen. När sen det andra blixtpartiet blev remi bärgade Nakamura sin andra seger i finalserien. Ställningen är just nu 2–1 till amerikanen.

Schackpubliken får i denna final se schack av högsta kvalitet levererat av världens två bästa spelare i blixt- och snabbschack. Bara små marginaler skiljer mellan spelarna så denna final kan mycket väl gå till en sjunde och avgörande match.