Guldkontrakt för Danmarks schacklandslag – sponsras med en miljon kronor

Publicerad 7 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Avtalet är klart och parterna är överens med ett ”corona-handslag”. Miljonen till danska schacklandslaget skapar möjligheter för unga spelare som 16-årige supertalangen Jonas Bjerre (t v). Foto: Lars OA Hedlund

När danska spelarna går in i schack-OS Online i dag fredag så gör de nog det med ett extra stort leende på läpparna.

Nu är det nämligen klart att Danmarks schacklandslag ska sponsras i fem år, och får totalt en miljon svenska kronor, fördelat på 200 000 kronor per år.

Det skriver Danmarks schackförbund i ett pressmeddelande, och betonar att tajmingen är bra.

”Danmark har i ögonblicket en av världens största talanger i 16-årige Jonas Bjerre som blev stormästare redan som 15-åring. Därutöver har Danmark två starka unga stormästare, Mads Andersen och Jesper Thybo, samt flera starka rutinerade stormästare.”

Det är holdingbolaget Jøker Holding ApS som kommer att sponsra landslaget. Företagets chef, Thomas Jøker, är mycket schackintresserad och hade fått nog av att se och läsa att de bästa spelarna inte kunde vara med i landslagssammanhang på grund av att förbundets ekonomi inte räckte till.

Nu blir det ändring på det.

– Avtalet med Jøker Holding ApS ger oss hopp om att vi kan få ihop det starkaste landslaget i Danmarks schackhistoria, och att ha det bästa laget i Norden, säger danska schackförbundets ordförande Poul Jacobsen.