Första ronden till Ding Liren och Nakamura

Publicerad 10 augusti, 2020 av Ingemar Falk

På söndagskvällen startade slutspelet i Magnus Carlsen Chess Tour med de fyra kombattanterna Daniil Dubov, Ding Liren, Hikaru Nakamura och värden själv: Magnus Carlsen.

Ding Liren har som svart precis ordnat segern i första matchdagen mot Magnus Carlsen. Foto: Chess 24

I den ena semifinalen möts Carlsen och Ding Liren. På papperet är normannen favorit, speciellt efter kinesens svaga insats i ”Legends of chess” nyligen.

När schackvärlden undrade om han var totalt ur form och befann sig i bottenträsket hela turneringen hade Ding Liren sin egen förklaring i en intervju med Chess 24:

– Saken var den att jag underskattade de ”äldre” mästarna. Mot Boris Gelfand till exempel hade jag tänkt mig spela på attack – och det gick helt fel.

Nu visade Ding Liren helt andra takter, och höll också nerverna under kontroll när Magnus Carlsen kvitterade i det sista ordinarie partiet. I avgörande Armageddonpartiet hade Ding Liren svart och fick remischackar som säkrade honom segern. Ja, egentligen hade han segern i en ask i det partiet, men varför riskera någonting när remi räcker?

Nu har Magnus Carlsen flera chanser att slå tillbaka, kanske redan i dag, måndag? Semifinalerna spelas i bäst av fem set.

Dessutom svarade Magnus Carlsens för kvällens drag med oväntade Dh7 i det andra partiet, och Ding Liren var helt förlorad. Vackert!

Svarts torn på g8 har ingenstans att gå och flyttar svart löparen till h5 skickar vit fram Sd7 med damgaffel. Chess 24

Även Daniil Dubov får sikta in sig på att försöka slå tillbaka. Han vann det första partiet mot Hikaru Nakamura som däremot vann de följande två partierna.

Med kniven på strupen lyckades Dubov vinna det sista snabbschackspartiet och tvingade fram en förlängning med två blixtpartier. Det första slutade remi, men det andra vann Nakamura, och därmed första dagens match.

Av alla 13 partier som nätpubliken bjöds det slutade bara 4 med remi. Det var kampschack direkt med andra ord!