Finalen mellan Carlsen och Nepo – en föraning om nästa VM-duell?

Publicerad 3 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Finalisterna i ”Legends of chess”. Foto: FIDE

Kanske är det en föraning om nästa VM-duell i schack vi får se när Magnus Carlsen och Jan Nepomnjasjtjij möts i finalen av onlineturneringen ”Legends of chess” med start i dag, måndag.

”Nepo” var ju i delad ledning i kandidatturneringen som fick avbrytas efter sjua av fjorton ronder när coronapandemin lade ett lock över tävlingsverksamheten i mitten av mars.

Minns du ställningen i kandidatturneringen? Så här såg det ut när den avbröts halvvägs i mars. Det är ännu oklart när och var den återupptas. Segraren får möta Magnus Carlsen i nästa VM-match.

FIDE har allt sedan dess inte återkommit med datum och plats för återstart av kandidatturneringen, vars segrare ska möta regerande världsmästaren Magnus Carlsen. Frågan är när nästa VM-match kan spelas.

Under tiden fortsätter världseliten att drabbas samman i underhållande onlinepartier, och ”Legends of chess” har inte varit något undantag i Magnus Carlsen Chess Tour.

”Gårdagens” stjärnor som Vassilij Ivantjuk, Vladimir Kramnik och Boris Gelfand kryddade startfältet, men när semifinalerna väl började var det unga gardet som dominerade.

Peter Svidler var den enda av de äldre spelarna som tog sig till semifinal där det blev förlust mot Magnus Carlsen medan Jan Nepomnjasjtjij slog ut Anish Giri i den andra semifinalen.

Nu ska alltså Carlsen och Nepomnjasjtjij göra upp om segern i en final som består i bäst av tre matcher. Du kan följa det här live.