Största tittarsiffran sedan VM-matchen Carlsen–Caruana

Publicerad 7 juni, 2020 av Ingemar Falk

Svenske NymN (uppe till vänster) lät flera bönder gå i – inte dam – utan i torn i slutfasen av partiet mot ItsSliker.

När streamarna Yassuo och xQc spelade mot varandra på lördagskvällen i Pogchamps nådde chess.com sina högsta tittarsiffror sedan tiebreak-avgörandet i VM-matchen Magnus Carlsen–Fabiano Caruana hösten 2018.

71 000 tittare samtidigt följde de avgörande dragen. Ytterligare en jämförelse på intresset är att Armageddonpartiet mellan Hikaru Nakamura och Magnus Carlsens förra veckan hade som mest 40 000 tittare.

Deras möte samlade flest tittare på chess.com sedan VM-matchen Carlsen–Caruana 2018.

Det är en våg av nya schacktittare som sköljer in just nu – i en succéframgång för schacket som ingen kunde förutse när Hikaru Nakamura började köra sina första schacklektioner med xQc i mars.

Den skara livetittare som vanligt schack lyckats skrapa ihop i världsturneringar under minst tio år har alltså mångdubblats på bara tre månader. Våren 2020 har blivit tiden när schack gick från nisch till mainstream – åtminstone online, och utanför norska gränsen. TV-sändningar i Norge har sedan länge haft miljonhövdad publik.

Och det är populära streamare de flesta med 700–1000 i rating som banat vägen. De har lyckats med det ingen av tjogtals stormästare och kommentatorer mäktat med – att göra gemene man intresserad av att följa schack. Det blir intressant att se om de stora schackkanalerna (Chess 24, St Louis chess club etc.) tar lärdom av det – då NRK:s schacksändningar från 2013 och framåt inte inspirerat till större förändringar hittills.

Åter till Pogchamps. Ett av två svenska hopp, NymN, vann sitt parti mot ItsSliker på lördagen, och på söndagskvällen spelar svenske Forsen sin premiärmatch – mot xChocobars klockan 22.00.