Schackvärldsmästaren Magnus Carlsen stängde av sig själv från bettingsajt

Publicerad 19 juni, 2020 av Ingemar Falk

Pappa Henrik Carlsen skriver på VG-debatt. Foto: VG

Det är nu ett år sedan debatten var hög inom norskt schack. Bettingbolaget Kindred ville starta samarbete med norska schackförbundet som skulle argumentera för att reglerna för bettingbolag skulle bli som Sverige – med fler aktörer och att alla spelare skulle få ett ID.

I Sverige till exempel kan spelare som känner att spelandet gått för långt registrera sig på spelpaus – och med ID-systemet kan man inte spela på andra sajter. 50 000 svenskar har använt Spelpaus sedan det genomfördes.

I gengäld i detta samarbete med Norge skulle Kindred ge 50 miljoner kronor till norska schackförbundet.

Alla planer skrinlades när norska schackkongressen röstade nej till samarbetsförslaget med bred marginal.

Familjen Carlsen tog sida för ett samarbete med Kindred, men först nu berättar pappa Henrik Carlsen den verkliga anledningen. Det var inte dollarsedlarna som lockade.

– För ett antal år sedan använde sig Magnus själv av ett spelstopp på en pokersajt, avslöjar Henrik Carlsen i ett debattinlägg i Verdens Gang.

– Problemet är att detta spelstopp är verkningslöst i Norge då inga spel-IDn registreras, vilket fallet är i Sverige, fortsätter Henrik Carlsen.

Magnus Carlsen kallade till pressträff i Stockholm i vintras när sponsoravtalet med Unibet skrevs. Foto: Lars OA Hedlund

Anledningen att bettingbolag går med på swvenska regler och arbetar med ansdvarsfullt spelande var en stor anledning för Magnus Carlsen att skriva ett personligt sponsoravtal med Unibet, berättar Henrik Carlsen.

Magnus Carlsen som numera lämnat norska schackförbundet har i dag Norges största schackklubb, Offerspill – en schackklubb som stöttas ekonomiskt av Kindred Group.