Grandelius nära att slå ut Peter Svidler i Mr Dodgy Invitational

Publicerad 13 juni, 2020 av Ingemar Falk

Slutfasen av duellen mellan Peter Svidler och Nils Grandelius. Foto: Chess 24

Fredagen blev svenskarnas dag i schackvärlden. Mr Dodgy invitational på Chess 24 tilldrog sig stort intresse. Och SSF:s webbsajts nyhet om att Mr Dodgy heter Michael Duke och bor i Skellefteå lästes av 24 000 personer, och kommenterades av bland andra världsmästaren Magnus Carlsen och stormästarna Jan Gustafsson, Peter Heine Nielsen samt Peter Svidler.

Storyn om Michel Duke alias Mr Dodgy blev välläst på Twitter, och många höjde på ögonbrynen när Mr Dodgy visade sig bo i Skellefteå i Sverige.

Och så var det huvudnumret: blixtduellen mellan sjufaldige ryske mästaren Peter Svidler och Sverigeettan Nils Grandelius i kvartsfinalen i Mr Dodgy Invitational.

Och det var så nära att Nils Grandelius triumferat i Skellefteåbon Michael Dukes upphaussade onlineturnering.

Grandelius ledde ett tag med tolv poäng men kämpade sig ikapp, och inför det tolfte och sista partiet var det hel lika: 5,5–5,5. Nils Grandelius hamnade i ett trångt läge som svart, men det fanns räddningschanser som Anish Giri kommenterade i Chess 24.

Dock var svensken i tidsnöd, och han hittade inte den bästa fortsättningen med bara sekunder kvar på klockan.

Peter Svidler kommenterade Nils Grandelius affischer i bakgrunden. De föreställer biomedicin, och har även rönt en hel del frågor i Nils Grandelius tv-sändningar på Twitch när han spelar schack. Foto: Chess 24

Efteråt pekar Nils Grandelius på att hans stora chanser fanns tidigare i matchen mot Peter Svidler:

– De två sista vitpartierna jag spelade; både rond 9 och rond 11 borde jag ju vunnit. Jag stod på totalvinst där.

Trots allvaret kändes det att stämningen i tv-studion var lättsam och kamratlig.

– Jadå, det var mycket trevligt, även om det såklart är lite bittert nu när jag hade så goda chanser. Men jag får ta med mig att att det var skönt att det var någorlunda nivå på spelet nu. Det har varit alldeles för dåligt senaste veckorna annars, säger Nils Grandelius som snart är i farten igen.

– Härnäst är det Titled Arena på Lichess i kväll klockan 21. Den ska jag både spela och streama på Twitch.

Avslutningsvis kan vi berätta att Michael “MrDodgy” Duke dök upp i tv-sändningen före kvartsfinalerna. Här är Jan Gustafssons intervju med honom:

Mr Dodgy Invitational fortsätter på lördagen med semifinalerna:

  • 16.00: Anton Korobov–Anish Giri
  • 18.00: David Navara–Peter Svidler