Twitch-analys: Schack var en succébubblare i webb-TV redan 2017

Publicerad 31 maj, 2020 av Ingemar Falk

Tillsammans kan Carlsen och Nakamura slå alla rekord, menar Devin Nash i sin video: ”Chess is taking over Twithc”. Foto: Youtube

Vårens följetong har varit schackexplosionen på nätet sedan coronapandemin lamslog världen. Folk vände blickarna bort från inställda basket- och fotbollsmatcher och fann… schack!

Eller var det så enkelt? N3rdfusions marknadschef och föreläsaren Devin Nash som har 56 700 prenumeranter på YouTube förklarar schackexplosionen på Twitch.

– Man kunde se tecknen redan 2017. Men kanalerna höll på med för svåra och tråkiga och dåligt producerade videor från storturneringar.

Det var kruttorrt och flög över huvudet på mainstream, är Devin Nashs analys.

Devin Nash menar att siffrorna 2017 – väldigt få schackstreamare men alla hade hängivna fans – pekade på att en schackboom låg i startblocken.

– Det Twitchvärlden väntade på var att det skulle dyka upp någon schackspelare som kunde underhålla och förklara spelet på ett lättfattligt och humoristiskt sätt.

Då tittade världens högst rankade blixtspelare Hikaru Nakamura fram och sköt bollen som låg på straffpunkten i mål.

– Att Hikaru Nakamura började samarbeta med xQc var ett smart drag av honom – helt klart. Men samtidigt hade de stora Twitchstjärnorna med miljoner följare börjat få slut på material. Hur skulle de fylla sina åtta timmars dagliga sändningar? Genom att reagera på ännu fler Youtube-klipp? Den genren höll på att dö, och då dök Nakamura upp med sitt schack, berättar Devin Nash.

De stora Twitcharna fick upp ögonen för att fylla sina långa sändningspass med schack.

Sedan var snöbollen i rullning.

– Hikaru Nakamura gjorde sin satsning i precis rätt tid, menar Devin Nash. Under en månad under våren sände han lika många timmar som hela 2018.

Devin Nash passar också på att ge något åt att Magnus Carlsen att tänka på. Hans värde på Internet är 80 miljoner kronor – alldeles för lite pengar för att bete sig som… nu får barnen blunda…: ”fuck off-money”.

– Ett smart drag för Magnus Carlsen vore också att starta en Twitchkanal och bygga upp sitt varumärke. Han är ju planetens bästa schackspelare – vad har han att förlora? frågar sig Devin Nash.

– Gärna att han startar en Twitch-rivalitet med Hikaru Nakamura och att de tillsammans skulle bygga upp en hype som skulle utmynna i en rejäl utmaning. Jag lovar – tittarsiffrorna skulle slå alla rekord och alla skulle bli vinnare: Carlsen, Nakamura och hela schacket.

Vad Devin Nash tror om framtiden.

– Härifrån kan det bara växa, men passar på att ge en brasklapp. Långpartier är att köra i diket. Blixt är vägen att gå för att ta schacket till nästa nivå på Twitch – och på hela Internet.

Här är Devin Nashs analys i videon ”Chess is taking over Twitch”: