Skandalomsusade Esport-stjärnan får schacklektioner av Nakamura

Publicerad 2 maj, 2020 av Ingemar Falk

Esport-stjärnan Félix ”xQc” Lengyel. Foto: Wikimedia

Användaren xqcow5Head på Lichess är som de flesta andra nybörjare i schack. Ratingen går lite upp och ner, och det är tufft att nå över ”drömgränsen” 1 000. Just nu är användarens rating 922.

Men det är en annan siffra som får många att tappa hakan. När xqcow5Head spelar på sin twitchkanal har han 2,9 miljoner följare!

Bakom användarnamnet gömmer sig kanadensaren Félix Lengyel, som med sitt spelarnamn xQc tog spelvärlden med storm för två-tre år sedan. På flera sätt.

Dels var han en av världens bästa ”tanks” i skjutarspelet Overwatch, dels hade han världens sämsta humör när han spelade. Här är videon med storyn om xQc:

Hans utfall och grova språk gjorde att han blev avstängd flera gånger i Overwatch, och till slut fick hans lag Dallas Fuel nog och gav honom kicken 2018.

Félix Lengyel är i dag twitchare på heltid och underhåller tittarna med allt från skjutarspel till karaokesång och hans senaste intresse: schack.

Men vad göra när ratingen vägrar komma över 1 000? Då skapades det osannolika mötet mellan Félix Lengyel och världens högst rankade blixtspelare Hikaru Nakamura.

Nakamura som hört ryktena om Felix vansinnesutbrott framför datorn var nervös hur schacklektionen skulle sluta.

Men tydligen har schack en lugnande inverkan på den oberäknelige kanadensaren. Efteråt lade Nakamura ut klippet ”Jag överlevde när jag lärde xQc schack”:

Det är oklart hur xQc i videon lyckats hacka till sig en GM-tagg på chess.com. Men hur som helst blev det ändå ett kärt möte mellan schackmästaren och vildsinte adepten som fortsatt med problemlösningsträning. Man måste beundra Hikaru Nakamuras tålamod när Félix Lengyel förtvivlat försöker få till en dubbelattack:

Nakamura och xQc har också mötts i några träningspartier, som detta.

Här kan du följa xQc:s framfart mot 1 000 i rating i blixt på Lichess. ”Welcome to the chess jungle…”