Nakamura vann semifinalen efter jätteblunder av Carlsen

Publicerad 30 maj, 2020 av Ingemar Falk

Spänt i avgörande Armageddonpartiet mellan Nakamura och Carlsen. Foto: Chess 24

Allt stod på sin spets i semifinalen Hikaru Nakamura-Magnus Carlsen i Lindores Abbey rapid challenge. 1–1 i matcher, och efter 2-2 på lördagen skulle ett Armageddonparti ta ut vinnaren.

Schackfebern peakade på Twitch. 75 000 följde de olika kanalerna live. Foto: Twitch.tv

80 000 (!) tittare satt bänkade i de olika Twitchkanalerna: Nakamura, Chess 24, Forsen och många flera kanaler. Det har varit mycket “chess drama” kring turneringen och ordbråket mellan Carlsen och Nakamura. Men sett till tittarsiffrorna, så blev schacket vinnaren till slut.

Nakamuras kanal hade tredje flest tittare på hela Twitch när Armageddon spelades. Schack har gått från en liten nisch till toppevent på Twitch. En omöjlig bild att ta in för bara en månad sedan.

Låt oss hoppas att stridsyxan grävs ner och att Nakamura bjuds in till flera turneringar i Magnus Carlsen Chess Tour som spelas på Chess 24. Och Magnus Carlsens Tweet direkt efter semifinalen antyder att så säkert blir fallet. Många av de nya schacktittarna får fler dueller att se fram emot:

Magnus Carlsens hälsning efter Armageddonpartiet.

Nakamura valde svart och fick fyra minuter mot Magnus Carlsens fem minuter. Vid oavgjort skulle segern gå till Hikaru Nakamura. Magnus Carlsen var piskad att vinna.

Magnus Carlsen hade initiativet, men gjorde ett jättemisstag och förlorade ett helt torn – och fick ge upp direkt. Ett dramatiskt slut på en dramatisk semifinalduell.

Så här lät det i norska Chess 24-sändningen:

Efter partiet sa Magnus CArlsen till norska TV2:

– Jag är väldigt irriterad på mig själv, för att jag gjorde många dumma val i partierna. Men det ska också till en väldigt bra spelare för att utnyttja det, sade Magnus Carlsen och hänvisade till Hikaru Nakamuras spel.

Alltså Nakamura till final där han möter Daniil Dubov.

Lindores Abbey rapid challenge har nått fram till final.

.