Intervju med Nils Grandelius inför online-EM

Publicerad 26 maj, 2020 av Ingemar Falk

Nils Grandelius laddar inför online-EM på torsdag. I högsta gruppen spelar också en annan svensk stormästare: Axel Smith. Foto: Lars OA Hedlund

352 spelare, varav 150 stormästare står redo för Grand Finale i online-EM som avslutas på fredag–söndag med högsta gruppen där spelarna ska ha över 2300 i rating. Flera svenskar har deltagit i online-EM som du kan se på listan här.

I den högsta gruppen finns två svenska stormästare: Axel Smith och Nils Grandelius.

Nils Grandelius och Axel Smith i ett möte i ett SM. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius är rankad 26:a, och jagar någon av de tolv första platserna som ger en plats i söndagens slutspel då en europamästare i onlineschack ska koras. Kvalplatserna till det slutspelet står på spel under fredagen och lördagen.

  • Spelschema:
  • Fredag, kl 18.00: Kvalomgång 1 (8 ronder)
  • Lördag, kl 17.00: Kvalomgång 2 (8 ronder)
  • Söndag, kl 17.00: Slutspel med 16 spelare (kvartsfinal, semifinal och final). De tolv bästa spelarna i kvalet och fyra specialinbjudna stormästare kommer att göra upp om EM-guldet.

Schack.se har pratat med Nils Grandelius inför EM-starten, och han berättar också att han på onsdagskvällen kommer att värma upp med en träningsmatch mot engelske stormästaren Gawain Jones. En träningsmatch du kan följa live på Nils Grandelius nya Twitchkanal från klockan 20.00.

Gawain Jones & Nils Grandelius möts i en träningsmatch på onsdagskvällen inför online-EM. En match som kommenteras av Nils Grandelius på hans nya Twitchkanal. Foto: Wikimedia & Lars OA Hedlund

Blir EM ditt första seriösa onlinemästerskap, Nils? Och känner du att det är mer allvar nu – att du börjar gå in i ”tävlingsmode”?
– Det är min första onlinetävling med en officiell titel på spel, men jag har ju spelat massor av seriösa tävlingar online redan. Den största naturligtvis Banterblitzcup på Chess24, men också Pro Chess League och Titled Tuesday på chess.com och Titled Arena på Lichess. Tävlingsmode online har jag varit i under flera månader redan.

Kan du tänka dig att plocka fram hemliga prepp i detta EM eller väntar du med det tills vanliga schacket är igång?
– Självklart kommer jag att försöka maximera mina chanser. Öppningsteoretiska nyheter är mindre viktigt med kortare betänketid, men däremot att få in rätt typ av spel är oerhört viktigt när betänketiden minskas. Jag sparar ingenting, men jobbar med öppningar på lite mer idé och typställningsnivå än konkreta drag.

Betänketiden är åter 10 minuter + 2 sekunder. Vilka erfarenheter tar du med dig från Danmarksmatchen i torsdags? Den landskampen liksom Pro Chess League har samma betänketid.
– 10+2 är en mycket snabb betänketid, två tilläggssekunder är väldigt lite och gör att det är mycket viktigt att undvika allt för allvarlig tidsnöd. 10+2 är utan tvivel näramre 3+2 än exempelvis 15+10, som spelas i FIDE:s snabbschacks-VM.

Vad är nycklarna att komma i absoluta världstoppen i snabbschack online?
– Det allra viktigaste är naturligtvis att vara stark i schack allmänt, det är trots allt fortfarande samma spel. Specifikt för snabbschack måste man vänja sig vid att lita mer på sin intuition och aldrig sluta kämpa, utan hålla fullt fokus turneringarna igenom. Resten är en vanesak, det gäller bara att spela mycket mot hårt motstånd.

Vad är målet och vilka ser du att de svåraste motståndarna blir?
– Målet naturligtvis att vinna, men några speciellt svåra motståndare tänker jag inte på utan fokus måste ligga helt och hållet på mig själv och min prestation. Om jag lyckas hålla nivån och skärpan hela turneringen igenom är jag mycket hoppfull om att gå vidare till slutspel, dit de tolv bästa spelarna går.

Online-EM har haft problem med fuskande spelare i de lägre klasserna. Hur ser du på fusket, och hur de kan stävjas?
– Det är naturligtvis mycket tråkigt att det är så mycket fusk på internet. Jag vet dock att de stora schacksidorna jobbar kontinuerligt på det, och inte utan framgång.

Är risken mindre för fusk bland titelspelare och i såna fall varför?
– Jag har ingen egentlig hållning till fusk bland titelspelare på min egen nivå, men kan inte säga att det är något jag tänkt över som ett stort problem hittills, i varje fall.

Under cornonapandemin har du varit med och startat Nils Grandelius analyserar på schack.se. Är det kul att göra videoserien?
– Ja, det är absolut ett nöje att göra serien. Jag gillar formatet, och tycker man hinner säga en hel del under relativt kort tid. Mixen av gammalt och nytt har också gjort att jag kollat igenom en hel del partier jag kanske inte annars gjort.

Senaste avsnittet i videoserien Nils Grandelius analyserar.

Vilket mottagande har du fått bland schackspelare som följer videoserien?
– Överlag verkar tittarna vara mycket nöjda, och jag har också fått en hel del förslag om partier att visa. Samtidigt har jag fått en hel del konstruktiv feedback, vilket alltid är välkommet. Formatet bygger ju på intresse från tittarna, så om ni gillar serien och vill att den ska fortsätta får ni gärna påtala det för SSF och kommunikationskommittén.

Startlista & resultat Live-TV Se videoserien Nils Grandelius analyserar