Chess.com om onlineboomen: “Vi har tagit in fem års tillväxt – på bara tre månader”

Publicerad 9 maj, 2020 av Ingemar Falk

New York Times artikel.

Det stora intresset för nätschack i spåren efter coronapandemin får allmän media att tappa hakan. Sällan har det skrivits så mycket om schack – och många är förbluffade över att schack blivit ett internetfenomen i karantäntider.

New York Times har publicerat en stort uppslagen artikel om onlineboomen, och bland annat intervjuat en av delägarna till chess.com, IM Daniel Rensch, som i intervjun berättar att företaget fick bygga ut sina servrar i panik för att kunna ta emot alla nya spelare.

Bara i april anslöt sig 1,5 miljoner nya medlemmar – detta att jämföra med 670 000 i januari innan pandemin lamslog världen och satte miljontals människor över hela världen i karantän.

– Vi har tagit in fem års tillväxt på bara tre månader, säger Daniel Rensch.

– Men samtidigt är det med sorg hur vi via medlemsantalet kan se hur coronapandemin flyttar sig från land till land. Italienare som spelade gick från 4 000 per dag till 10 000 per dag när landet kämpade som värst mot covid-19.

Intervjuer sker via Zoom under FIDE Online Nations cup. Foto: chess.com

I takt med att onlineturneringar växer ansluter sig hela världseliten, och under pågående FIDE Online Nations Cup prövas konceptet att även kvinnor är med i laget – annars brukar det vara uppdelat mellan öppen klass och damklass i traditionellt schack.

WGM Dinara Saduakassova.

– Att involvera kvinnor i turneringar på det här sättet är en jättebra idé säger WGM Dinara Saduakassova till New York Times.

– Jag vill se mer och mer flickor och kvinnor spela schack, fortsätter hon.

Fair play, att stoppa fusket, blir än viktigare när nätschacket växer. Spelarna i Online Nations cup måste sitta framför webbkameran hela partiet – även om nöden ibland kräver annat…

Fabiano Caruana erkände i en intervju efter partiet mot Vidit Gujrathi varför han spelade så fort.

– Jag, eh… försökte spela så snabbt jag kunde eftersom jag liksom behövde gå på toaletten.

FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj berättar att spelare saknar de vanliga traditionella turneringarna med den speciella atmosfären som alltid infinner sig i spellokaler.

– Men innan vi är tillbaka med vanliga turneringar så är nätschack ett riktigt bra alternativ.